14 septembrie, 2017

Fondul Propietatea (FP) a fost de acord acord cu măcar o decizie a Guvernului privind Hidroelectrica și s-a grăbit să voteze pentru plata de către companie a unor dividende suplimentare de 655 de milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al FP a confirmat pentru cursdeguvernare.ro că Fondul a votat în favoarea dividendelor suplimentare, finanțate din rezerve și din profiturile reportate.

Convocată și desfășurată, miercuri, în mare viteză, AGA Hidroelectrica, formată din reprezentanții celor doi acţionari: Ministerul Energiei (80,06% din acțiuni) și FP (19,94%), a hotărât „cu unanimitatea voturilor exprimate”, distribuirea dividendelor.


Plata se va face în cel mult 15 zile,  graţie aceleiaşi unanimităţi, potrivit unui comunicat al companiei.

Hidroelectrica este prima companie de stat care a convocat și ținut AGA, în urma solicitării imperative a Guvernului de distribuire a rezervelor, adresată companiilor pe care le controlează.

Guvernul își va dubla încasările din dividende în acest an. Dividendele suplimentare totalizează deja 1.942 milioane de lei, doar de la companiile au raportat convocarea AGA.

Aceste lichidități sunt stoarse în plus față obligația impusă companiilor de stat de a aloca dividendelor, anual, 95% din profitul net, care aduce Ministerului Finanțelor, „venituri nefiscale” de 2,2 miliarde de lei.


Dintre celelalte companii de stat, Romgaz (SNG) va plăti în plus 750 milioane lei, Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) – câte 171 milioane lei fiecare, Nuclearelectrica (SNN) – 110 mil. lei și Conpet (COTE) – 85 mil. lei. Toate acestea sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi au mai mulţi acţionari minoritari, mai greu de mobilizat rapid.

Au mai rămas alte trei companii importante, dintre care două sunt sigur mari potențiale furnizoare de cash: Loteria Română, Salrom și Poșta Română.

Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele „neangajate în proiecte viitoare”, ignorând faptul că aceste proiecte trebuie promovate tot de Guvern, în virtutea unei strategii energetice, a cărei elaborare a fost reluată după alegerile din toamnă.

Consiliul Fiscal a remarcat, într-un raport emis miercuri, că solicitările Guvernul sunt „discreționare” și că acoperă o parte din deficitul de finanțare a salariilor bugetare

Analiștii de piață de capital amintesc ideile de manual potrivit cărora o rată mare a dividendelor afectează capacitatea proprie a companiilor de a face investiții.

Premierul Mihai Tudose a răspuns acestor observații invocând dreptul acționarilor de a lua dividende: „Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie” (…) „Acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari s-au luat acum”, a declarat premierul marți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: