1 august, 2017

Proporţia CAS şi CASS cumulate s-ar putea dubla în urma transferului de la angajator la angajat pentru persoanele fizice autorizate şi meseriile independente, de la 1 ianuarie 2018.

Atenţia Fiscului se concentrează nu neapărat pe contractele de muncă, ci pe profesiile independente.

„Acum o persoană fizică autorizată (PFA) plătește 5,5% la sănătate, dar prin transferul contribuţiei datorate de la angajator, va plăti 10%. Pentru chirii acum se plătește impozit 16% la chirii plus 5,5% la sănătate, dar de la anul se va plăti 10% impozit și 10% la sănătate”, a calculat consultantul fiscal Adrian Bența.


Situația este similară și pentru drepturile de autor, pentru care se plătește în prezent 16% impozit după deduceri și 5,5% contribuție la sănătate. Impozitul se va reduce la 10%, dar contribuția de sănătate aproape că se va dubla.

Contribuția PFA pentru pensii va fi mai mult decât dublă, de la 10,5% (partea angajatului) în prezent la 25%, caer va fi cota unică adoptată în locul totalului de 26,3%, care include cota angajatorului de 15,8%.

„În urma globalizării veniturilor,și a trecerii contribuțiilor sociale în sarcina angjajatului, interpretarea ar fi că PFA vor plăti mai mult, pentru că acestea sunt şi angajaţi şi angajatori”, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Vor fi afectate circa 300.000 de persoane fizice autorizate, alte 200.000 cu venituri din activități agricole, circa 90.000 de persoane cu venituri din chirii, ca și veniturile din drepturi de autor.


Ministerul Finanţelor publice nu a dat detalii despre noul regim al contribuțiilor sociale pentru PFA și meserii independente, ci a precizat doar că „nivelul contribuțiilor sociale obligatorii urmează să se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeași dată de 1 ianuarie 2018, se are în vedere și reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

„România ar deveni singura ţară din Uniunea Europeană care lasă contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajaţilor”, potrivit Mihaelei Mitroi, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică, PwC România.

Media contribuţiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35%, potrivit calculelor PwC. Astfel că „Executivul doreşte să crească nivelul contribuției angajaților în România la aproape de 3 ori media europeană şi să elimine contribuția angajatorului.”

Pentru ca angajații sa nu fie afectați de această creștere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de guvern cu 22,75%, mai spun calculele PwC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: