25 iulie, 2017

Noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat că Washingtonul îşi revizuieşte activ politica privind trimiterea de arme în Ucraina, pentru a ajuta în lupta împotriva rebelilor sprijiniţi de Rusia, anunță BBC.

Baza legală pentru accest tip de acțiune există încă din noiembrie 2015, când Congresul Statelor Unite a autorizat acordarea de armament letal Ucrainei în valoare de 50 de milioane de dolari.

Kurt Volker a declarat BBC că înarmarea forţelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei fără să fie una provocatoare.


Săptămâna trecută, Departamentul american de Stat le-a cerut ambelor părţi să respecte un armistiţiu fragil în estul Ucrainei.

“Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei să se apere şi să elimine tancuri, de exemplu, ar ajuta. Este o chestiune care trebuie discutată în continuare şi în legătură cu care trebuie luată o decizie, dar cred că argumentul că ar fi provocator pentru Rusia sau că ar încuraja Ucraina înseamnă să înţelegi greşit situaţia”, a afirmat Kurt Volker.

Potrivit oficialului, fost reprezentat permanent al SUA la NATO, pacea în estul Ucrainei va necesita un ”dialog strategic” cu Rusia.

Susţinerea SUA a fost decisivă pentru ca Ucraina să reușească să limiteze conflictele de natură secesionistă la regiunile din estul ţării- Administraţia preşedintelui Barack Obama oferind Kievului susţinere diplomatică, financiară şi militară.


În ciuda declarațiilor ”pacifiste” în relația cu Rusia făcute în campania electorală, noul președinte american, Donald Trump, a cerut Moscovei să „înceteze activităţile destabilizatoare din Ucraina”.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, după protestele de amploare organizate în Ucraina care au dus la îndepărtarea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Rusia a anexat regiunea ucrainean Crimeea în 2014, iar Kievul acuză Moscova că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă cu vehemență.

Acordul de la Minsk prevede încetarea focului în estul Ucrainei, retragerea armamentului greu de pe linia frontului şi reforme constituţionale, pentru a oferi estului Ucrainei mai multă autonomie.

Aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict, potrivit estimărilor ONU.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: