Candidatul pro-european Emmanuel Macron a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Franța, electoratul votând masiv împotriva contracandidatei Marine Le Pen – într-o cursă despre care analiștii au apreciat că electoratul a ales ”răul cel mai mic”.
Scorul câștigătorului: între 65,1 și 65,9%, în funcție de autorii exit – poll-ului. Rata de absenteism a fost de 25,3%, cea mai mare din 1969 încoace, dar insuficientă pentru contra-candidata Marine Le Pen.
Francezii au a ales drumul delicat pre o Uniune Europeană consolidată, cu mecanisme de funcționare mai performante – așa cum propune candidatul de centru Emmanuel Macron, și nu aventura ieșirii Franței din Uniunea Europeană, propusă de candidata de extremă dreapta, Marine Le Pen.
Un eventual Frexit ar fi fost un pas decisiv spre distrugerea Uniunii Europene, Franța fiind unul dintre pilonii săi cei mai importanți.
Pe de altă parte, votul francezilor a arătat o profundă neîncredere în sistemul politic actual, cele mai mari partide, socialiștii și republicanii de dreapta fiind scoase din cursă.
Conștient de provocările care urmează, Emmanuel Macron anunțase deja că va accepta în guvern personalități cu diferite afilieri politice, la care nu le va cere să renunțe, potrivit Les Echos.
Urmează alegerile parlamentare – la fel de dure și imprevizibile
Diferența oficială la care a a câștigat Emmanuel Macron este importantă din perspectiva alegerilor parlamentare, care vor urma peste o lună.
În condițiile în care alegătorii au scos din cursa prezidențială marile partide ale Franței, mișcarea politică a lui Emmanuel Macron, En Marche!, va avea de dus o luptă dură cu Frontul Național al aceleiași Marin Le Pen,
După anunțul oficial al rezultatelor din 10 mai, câștigătorul Emmanuel Macron va veni la Palatul Elysée să preia funcția de La Francois Hollande în 14 mai.
Desemnarea primului ministru ar trebui să nu întârzie nici o zi, dar problema este că în 11 și 18 iunie urmează alegerile legislative.
„Miza este enormă pentru un președinte ales în 7 mai: are nevoie de ca de partea lui să fie o majoritate absolută de 289 de locuri, pentru a evita negocieri cu alte grupuri parlamentare”, scrie Le Monde.
CV-ul noului președinte
Emmanuel Macron este deja o legendă printre mulți dintre francezi.
Nu a fost niciodată membru de partid şi nu a candidat niciodată pentru o funcţie publică, înainte de a se angaja în cursa prezidențială franceză. Tânăr bancher de succes, a lucrat la o bancă cu o rezonanță puternică (Rothschild), controlată de una dintre cele mai puternice familii europene.
Mulți dintre cei care l-au votat duminică nu îi iartă această parte a CV-ului, altora ascensiunea lui Emmanuel Macron li se pare mai fulminantă decât cea a lui J. F. Kennedy.
În 2014, a fost propulsat ca ministru al Economiei în cabinetul condus de Manuel Valls. A rezistat numai doi ani, căci nu şi-a putut ascunde niciodată diferenţele de opinie față de șefii mult mai puternici, încă, premierul şi preşedintele Francois Hollande.
Emmanuel Macron a rămas în guvern, dar și-a şi-a lansat propria mișcare politică, bazându-se în special pe voluntari tineri și inspirată din campania lui Barack Obama din 2008. Spune că nu este nici de dreapta, nici de stânga, ci îmbinarea unor idealuri din toate sferele ideologice.
Noul președinte al Franței va avea nevoie de întreaga sa diplomație pentru a-i convinge pe francezi să se îndrepte spre noul model economic al secolului, în care, inovatia, flexibilitatea și eficiența trec în prin plan, iar ideea de securitate socială, atât de mult prețuită în Franța, va trebui să se adapteze.