2 mai, 2017

Rata medie a dobânzilor pe piața interbancară ROBOR pe 3 luni, a ajuns marți la 0,91%, cel mai înalt nivel din 13 ianuarie 2016 încoace, când era de 0,92%, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Este confirmată astfel răsturnarea tendinței costului creditelor în lei. ROBOR a scăzut din ianuarie anul trecut până la minimul istoric de 0,68%, înregistrat în 27 septembrie 2016, după care a început reluarea tendinței de creștere.

Rata ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, este stabilită de BNR şi este folosită de bănci ca referinţă pentru stabilirea ratelor variabile de dobândă la propriile credite acordate clienţilor.


Rata ROBOR la 6 luni este de 1,11%, nivel înregistrat de mai multe ori în ultimele 15 luni, ultima dată în 5 ianuarie 2017. Evoluţia Robor la 6 luni înregistrează, de asemeni o reluare a tendinţei de creştere, dar volatilitatea sa a fost mult mai mic, minimul perioadei fiind la 0,92%.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

Pe de altă parte, cererea de credite în lei a crescut în ultima perioadă. Creditul neguvernamental în lei a crescut cu 2,4% în martie faţă de februarie, până la 129,9 miliarde de lei şi cu 14,1% faţă de martie 2016, potrivit BNR.

Soldul creditelor în lei acordate populaţiei a crescut cu 22,6% până la 68,4 miliarde de lei în martie 2017, fațăaceeaşi lună a anului trecut, iar creditele pentru persoane juridice (inclusiv pentru instituţiile financiare nemonetare) a crescut cu 6%.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: