1 mai, 2017

Sediul din Londra al Agenției Europene a Medicamentului

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat sâmbătă, la Bruxelles, că Guvernul României trebuie să se îngrijească repede de respectarea criteriilor logistice pentru mutarea Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, în caz contrar şansele pentru ca acest lucru să aibă loc fiind foarte mici.

Odată cu demararea negocierilor Brexit, Uniunea Europeană are în plan să relocheze cele 2 instituții europene aflate în Regatul Unit: Agenția Europeană a Medicamentului și Agenția Europeană Bancară.

Chestiunea mutării Agenției Europene a Medicamentului (AEM) este însă una complicată din cauză că instituția este legată de un contract de închiriere a sediului valabil 25 de ani, care nu are clauză de reziliere.


Pentru a găzdui noul sediu al AEM și-au anunțat intenția, alături de România, Italia, Austria și Olanda.

Cum a intrat UE în capcana unui contract încheiat în Marea Britanie

Unuinea Europeană a semnat, în 2011, un contract de 500 de milioane de euro, valabil 25 de ani, pentru închirierea unui sediu al AEM. La acea dată, președinte al Comisiei Europene era José Manuel Barroso, iar cuvântul Brexit nu fusese inventat, scrie Politico.

Contractul, care a avut ca obiect închirierea unei clădiri moderne în Canary Wharf, centrul de afaceri al Londrei, a fost ținta unor critici, dar până la urmă a fost aprobat.

”La momentul respectiv, am avut 2 obiecții: locația și faptul că înțelegerea nu conținea nicio clauză de reziliere. Am cerut și Comisiei, și Consiliului, să includă o clauză de reziliere, mai ales că toate celelalte contracte încheiate pentru restul agențiilor conțineau așa ceva, dar ambele instituții au refuzat”, a declarat pentru Politico Monika Hohlmeier, europarlamentar conservator german, desemnat de Parlamentului European, în 2011, să supravegheze modul de înființare al AEM.


Monika Hohlmeier afirmă că i s-a transmis că introducerea unei asemenea clauze ar scumpi valoarea contractului. ”Consiliul mi-a spus să îmi văd de treburile mele. Iar în ceea ce privește locația, mi s-a spus că alegerea Londrei a fost o decizie politică, ce nu poate fi schimbată”, a precizat pentru Politico europarlamentarul german.

Termenii acestui contract au reapărut în discuție după referendumul Brexit din 2016, când echipa actualului președinte Jean Claude Junker a încept să analizeze implicațiile mutării celor două instituții europene din Marea Britanie. Și au realizat că cele 347,6 milioane de euro pe care AEM mai trebuie să le plătească între 2017 și 2039, când expiră contractul de închiriere a sediului agenției, ar putea să fie unul dintre cele mai complicate subiecte de negociere cu britanicii.

Datele de mai sus sunt conținute de un raport al Parlamentului European dat publicității săptămâna trecută.

UE vrea ca Regatul Unit să plătească factura Brexit

UE a anunțat oficial că responsabilitatea relocării celor 2 agenții găzduite de Marea Britanie revine britanicilor. ”Marea Britanie are datoria să faciliteze transferul celor 2 agenții”, a declarat unul dintre ofițerii de presă ai negociatorului european pentru Brexit, Michel Barnier.

Din declarație nu se înțelege foarte clar dacă negociatorul-șef se așteaptă ca guvernul britanic să suporte cheltuielile cu rezilierea acestui contract.

În egală măsură, nu este foarte clar dacă guvernul britanic va fi de acord să plătească sume datorate de UE companiilor private care au închiriat sediul AEM.

Grupul Canary Wharf deține și contractul de închiriere al Agenției Europene Bancare situate tot în Londra. Contractul de închiriere se încheie în decembrie 2026, însă conține o clauză de plată a unei sume egale cu chiria pe 16 luni în situația în care contractul nu se prelungește.

Marea Britanie a anunțat că ar vrea ca cele 2 instituții europene să rămână la Londra, ministrul Philip Hammond precizând: ”Locul unde funcționează instituțiile europene este clar decizia UE. Nu putem fi credibili în demersurile de ieșire din UE dacă încercăm noi să dictăm unde să fie amplasate aceste instituții”.

Examen pentru găzduirea AEM- 4 pe loc

Până la clarificarea chestiuni, preşedintele Klaus Iohannis dorește ca România să fie pregătită să poată găzdui agenția, dacă aceasta va fi relocată.

Preşedintele a anunţat sâmbătă că membrii Consiliului European au decis ca în luna iunie să fie stabilite criteriile în funcţie de care vor fi relocate agenţiile europene care au actualmente sediul la Londra, urmând ca deciziile finale să fie luate în cursul toamnei.

Klaus Iohannis a afirmat că intenţionează să ceară un bonus pentru ţările care nu au o agenţie europeană pe teritoriul lor, în condiţiile în care România îşi propune ca Agenţia Europeană a Medicamentului să fie mutată la Bucureşti.

”Agenţia Europeană a Medicamentului este o agenţie mare, cu o mie de oameni, laboratoare şi aşa mai departe. Prima condiţie, indiferent de ce discutăm politic, este ca statul respectiv să ofere un sediu. Guvernul României va trebui, cu maximă celeritate, dacă doreşte această agenţie, să identifice un sediu care poate fi dispus la dispoziţie nu cândva, ci acum, în această toamnă pentru această agenţie. Este primul pas. Al doilea este să fim deschişi la negocieri pentru condiţiile care le oferim acestor oameni, fiindcă sunt condiţii speciale şi de locuire şi financiare şi multe alte lucruri”, a spus Iohannis.

Preşedintele a atras atenţia că asupra criteriilor politice primează cele de ordin logistic. ”Vor fi criterii politice, dar criteriile hard, de logistică, sunt deja clare în momentul acesta. Dacă nu putem să oferim aşa ceva, mă tem că şansele vor fi foarte mici. Acum nu am auzit că Guvernul ar fi identificat vreun sediu care să poată fi oferit. Guvernul face aceste demersuri şi sper să se înţeleagă că e totul ok. Toţi vrem, toţi facem lobby, dar fără sediu nu se poate”, a conchis Klaus Iohannis.

Alături de București, și Milano, Viena şi Amsterdam şi-au exprimat deja intenţia de a atrage această agenţie, care aduce beneficii economice importante pentru oraşul-gazdă. Astfel, angajaţii sunt plătiţi de UE, iar oraşul unde se află sediul încasează venituri din chiriile pentru birouri, de exemplu. În plus, organizatorii de conferinţe, dar şi hotelurile pot avea de câştigat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: