12 aprilie, 2017

Varianta de impozit global pregătită de guvern va avea în vedere veniturile familiilor și aplicarea unor „deduceri importante pentru familii pentru pregatirea copiilor, sănătate”, a declarat miercuri Adrian Dobre, secretar de stat in Ministerul Muncii și purtător de cuvânt al PSD, citat de Hotnews.

Ar urma ca fiecare familie să fie ajutată în calcularea impozitului de un consultant fiscal plătit de stat. „Aceşti consultanţi vor acţiona precum medicii de familie, un consultant va deservi un anumit număr de familii”, a mai spus oficialul, potrivit sursei citate.

Noul tip de impozit global ar fi „într-un stadiu incipient de discuţie”, având ca scop „să scoată mica evaziunea la lumina, prin încurajarea strângerii de bonuri şi facturi de la furnizorii de bunuri şi servicii”.


Ministerul Finanţelor ar urma să decidă de câţi consultanţi fiscali va fi nevoie. În România sunt circa şapte milioane de familii.

Pericole

Ideea impozitului pe gospădărie, cum este invocat în Programul de guvernare a declanșat controverse încă de la apariția acestuia

Acest tip de impozit nu se poate aplica în România. Dacă va înlocui impozitarea individuală şi nu va fi prezentat ca o alternativă la aceasta, va genera foarte mari probleme atât autorităţilor fiscale, cât şi contribuabililor. Este posibil să fie chiar o scădere a încasărilor la buget. (…) Este o schimbare radicală de filosofie fiscală. Impozitul pe gospodărie sau pe familie este practicat în unele ţări, dar peste tot este practicat ca o alternativă la impozitarea individuală, contribuabilul putând să opteze fie pentru impozitarea individuală, fie pentru cea pe familie”, a declarat recent consultantul fiscal Dan Schwartz, citat de Mediafax.

Nici consultantul fiscal Adrian Benţa nu crede că acest tip de impozit va avea rezultatele scontate. „Tendinţa este de a se reveni la impozitul pe venitul global din 2001. Înseamnă să încurajezi nemunca. Dacă eu muncesc mai mult şi plătesc mai mulţi bani la buget, atunci mai bine nu mai muncesc”, a precizat sursa citată.


Programul de guvernare prevede ca, „începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferenţiat pe venitul global (IVG) de 0%, respectiv 10%, anual pentru fiecare gospodărie din România, se va completa o declaraţie de venit global de către consultanţii fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declaraţie de IVG va avea ca bază de plecare declaraţia de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în acelaşi condiţii precum declaraţia de venit global. Arondarea populaţiei la consultanţii fiscali, precum şi funcţionarea acestora se va face prin Hotărâre de guvern în urma dezbaterilor publice”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: