12 aprilie, 2017

FOTO: attosoft.ro

Dividendele propuse acţionarilor de managementul companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) fac foarte probabilă clasarea României, și în acest an, la vârful clasamentului mondial al randamentelor plasamentelor făcute în acest scop.

Piaţa de capital de la Bucureşti a fost anul trecut pe primul loc în topul celor mai ridicate randamente medii din lume, potrivit unui raport al băncii germane de investiţii Berenberg.

Media celor mai mari 20 de randamente din dividende este de 8,78%, în scădere, totuşi, faţă de 9,56% anul trecut, la preţurile acţiunilor respective înregistrate în 31 martie la BVB. Media din acest an este, însă peste cea estimată în decembrie, de 7,21%, potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction, publicat marţi.


Profitabilitatea plasamentului la bursă se dovedeşte, astfel, de aproape 10 ori mai mare  decât rata medie a depozitelor populaţiei  constituite la termen mai mic de un an în decembrie, de 0,9%, şi mult mai mare faţă de cea a depozitelor constituite în februarie 2017 (0,83%, potrivit BNR).

Chiar și cel mai mic randament de divindend net este superior ratei medii a dobânzii la depozite.

Motivul principal al randamentelor peste aşteptări este rata de distribuţie mai mare a profitului companiilor de stat în dividende, după ce Guvernul a stabilit ca aceasta să fie de cel puţin 90%, potrivit raportului citat, publicat pe agregatorul de știri și analize bursiere InvestingRomania.com, lansat tot marţi de BVB.

Şase companii au randamente nete ale dividendelor de peste 10%, inclusiv Fondul Proprietatea (FP), care va distribui acţionarilor părţi din capitalul social. Randamentul net este calculat cu un impozit pe dividende de 5%, prevăzut de Codul Fiscal. Distribuţia FP este neimpozabilă, fiind o returnare de capital social, din punct de vedere tehnic.

Topul randamentelor înregistrate de cele mai importante 25 de acţiuni de la BVB, incluse în coşul indicelui BET – XT:


  • Compania de transport ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) este pentru al doilea an lidera topului propunerilor de dividend, de data aceasta cu un randament de 14,87%, mai mic decât cel de anul trecut. „Atunci, propunerea de a distribui dividende din profitul reportat a fost respinsă de Adunarea Generală a Acţionarilor, însă în acest an probabilitatea de succes este mult mai mare”, consideră analiştii Prime Transaction.
  • Transgaz (TGN) a avut anul trecut un profit mult peste aşteptări, iar rata de distribuţie de 90% cerută de Guvern duce dividendele la nu mai puţin de 46 de lei/acțiune, aproape dublu faţă de dividendul plătit anul trecut. Randamentul de 12,42% din preţul de închidere din 31 martie este al patrulea cel mai mare de la BVB.
  • Fondul Proprietatea (FP) va distribui anul acesta 0,1 lei / acţiune către actionari, dublu față de anii trecuți.
  • Producătoarea de electrocasnice Electroargeș  Curtea de Argeș (ELGS) completează lista emitenților din indicele BET-XT cu randamente mai mari de 10%. „Rezultatele financiare ale companiei au continuat să se îmbunatățească, dar și prețul acțiunii a crescut la rândul sau foarte mult, așa că randamentul dividendului este în scadere de la aproape 15% anul trecut”.
  • Romgaz (SNG) a distribuit și în ultimii ani aproape integral profitul către dividende.
  • Societatea de investiții SIF Transilvania (SIF3) este din nou SIF-ul cu cea mai bună propunere de dividend, „în conditiile în care celelalte SIF-uri par să se fi reorientat spre răscumpărarea propriilor acțiuni, după modelul Fondului Proprietatea”.

Topul randamentelor pentru alți emitenți decât cei din indicele BET – XT

  • Pe primul loc în topul companiilor din afara BET-XT este, în mod surprinzator, Sinteza Oradea (STZ), care a decis să acorde în acest an și un dividend suplimentar din profitul anilor trecuți.
  • Acționarii Oil Terminal (OIL) beneficiază la rândul lor de decizia statului de distribuție a 90% din profit. Profitul „mult peste așteptări şi decizia Guvernului au dublat prețul acțiunii OIL într-un interval destul de scurt, acesta fiind și motivul pentru care randamentul dividendului nu este mai mare.
  • Zentiva (SCD), THR Marea Neagra (EFO), Comelf (CMF) și Prebet (PREB) au randamente aproape egale, dar la distanță mare de STZ și OIL. Chiar și așa, „randamentele sunt destul de mari, peste 7% pentru toate cele patru acțiuni”, consideră analiștii Prime Transaction.

Perspective

Randamentele dividendelor rămân la un nivel foarte bun pe piața de capital românească, în ciuda creșterilor de preț înregistrate în ultimele luni la majoritatea acțiunilor listate. În mare parte este vorba de monopoluri din domeniul energetic, care își păstrează o capacitate asemănătoare de a genera profit după distribuțiile de numerar, spre deosebire de alte tipuri de companii.

„Astfel, ne putem aștepta ca prețurile să revină în zona în care sunt acum după ajustarea determinată de trecerea datelor de înregistrare pentru dividende. Aceasta particularitate face ca raportul între riscuri și beneficii să fie unul foarte bun pentru emitenții listati la BVB, care distribuie dividende”, conchide raportul Prime Transaction.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: