11 aprilie, 2017

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, România a consemnat în martie 2017 o creştere nesemnificativă a prețurilor faţă de luna precedentă (+0,08%) iar inflaţia anuală a scăzut uşor, ajungând la +0,18%. Indicatorul CORE 2, adică partea din inflaţie aflată sub acţiunea politicii monetare, a ajuns la cea mai mare valoare din ultimele 5 luni.

Produsele alimentare s-au scumpit mult peste medie, pentru a doua lună consecutiv (+0,23% şi, deja, +1,80% faţă de finalul anului trecut), în principal sub efectul creşterilor sezoniere ale preţurilor la legume şi conserve de legume (+1,02% pe martie şi +11,01% de la începutul anului) şi la fructe şi conserve de fructe (+1,62% pe februarie şi +7,68% de la începutul anului). Vedeta a fost, din nou, cartoful, cu o creştere de +12,16%.

Deja, a început să-şi spună cuvântul creşterea cursului de schimb euro/leu, astfel încât s-au înregistrat, atipic, valori mai mari de creştere a preţurilor la citrice şi alte fructe meridionale (+8,28% faţă de decembrie 2016) decât la fructe proaspete (+7,52%) deşi am fost la început de primăvară.


De reţinut avansul de 0,66% pe acest an la lapte şi produse lactate, a doua grupă ca pondere la alimentele din coşul de consum, după carne şi pâine (+0,85% la lapte de vacă). Singurul aliment care a consemnat o ieftinire notabilă ( suficientă pentru a duce la scăderea indicelui general de inflaţie) au fost ouăle, al căror preţ a scăzut în martie cu 3,15%.

Mărfurile nealimentare s-au ieftinit uşor per total (-0,13%), pe fondul unor creşteri difuze de preţuri ( +0,18% la îmbrăcăminte, +0,08% la încălţăminte, +0,15% produse de uz casnic şi mobile ş.a.m.d.), anulate de scăderea cu 0,95% a preţurilor la carburanţi. Preţurile la energie electrică, gaze şi căldură au rămas aproape neschimbate ( doar un -0,13% la energia termică).

Tarifele serviciilor s-au majorat în luna martie cu 0,32%, principalele influenţe în acest sens venind din telefonie (+0,79% ca urmare a creşterii cursului mediu euro/leu la care se facturează convorbirile), transporturi (+7,72% la transportul aerian şi +0,52% la transportul interurban) şi eterna majorare discretă dar persistentă de la apă, canal şi salubritate (+0,28%).

De reținut, valoarea inflației aflată sub controlul politicii monetare a urcat la cea mai mare valoare consemnată în ultimele 12 luni. Din datele prezentate mai jos, se poate vedea cum acest indicator a fost menţinut în limite mult mai strânse decât inflaţia anuală şi a reuşit să atenueze variaţiile importante induse de politica fiscală.


Pe viitor, tendința de creștere a prețurilor se va manifesta tot mai clar, odată cu epuizarea măsurilor conjuncturale intervenite succesiv (reducerea de TVA cu un punct procentual din ianuarie, eliminarea taxei radio-TV în februarie) şi cu creşterea veniturilor populaţiei, prin majorările consistente de pensii şi salarii (în domeniul bugetar).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: