4 aprilie, 2017

Deputații au votat marți pentru reluarea întregii proceduri de ridicare a imunității lui Eugen Bejinariu, deoarece raportul Comisiei juridice a fost întocmit în fosta legslatură, adică atunci când erau alți parlamentari. Iar acest detaliu, a explicat Florin Iordache, fost ministru al Justiției, poate fi considerat un „incident procedural”.

DNA a cerut în noiembrie 2016 avizul Camerei Deputaților pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Eugen Bejinariu, în dosarul mare Microsoft, în care sunt acuzați nouă foști miniștri.

„Vreau să sesisez un incident procedural. Vreau să vă spun că această solicitare se face în baza unui raport întocmit de Comisia juridică și în momentul de față avem un incident de procedură în sensul că la articolul 63 alineatul 5 din Constituție se spune că proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent continuă procedura în noul Parlament.


Nu avem în Constituție în privința continuării procedurii pentru hotărâri sau pentru altfel de acte. Același lucru este și în articolul 253 din regulament. Deci, nu avem o procedură de continuare.

Solicit liderilor de grup să ceară retrimiterea la comisie pentru a rezolva acest incident de procedură”, a cerut Florin Iordache.

Propunerea de retrimitere la comisie a fost aprobată cu 80 de voturi „pentru” și 31 „împotrivă”.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a elaborat în legislatura trecută raport de încuviințare a cererii DNA, însă votul în plen a fost amânat de două ori.


Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Acuzațiile DNA:

În calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activități:

  • – a inițiat și a susținut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 și nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitații publice,
  • – a inițiat și susținut proiectul Hotărârii de guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,
  • – a semnat contractul comercial de închiriere licențe Microsoft din data de 15.04.2004 și actul adițional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziția din sursă unică.

În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte – un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte – un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: