31 martie, 2017

Președintele Consiliului European, Donald Tusk (foto), a prezentat vineri ”contra-oferta” Uniunii referitoare la principiile de negociere Brexit, după ce Theresa May a avansat prima propunerile britanice, pe 29 martie, în ziua în care formal a fost anunțată decizia de ieșire din UE.

Față de propunerea Londrei de a negocia în paralel termenii retragerii și ai viitoarei relații Marea Britanie-UE, Donald Tusk a spus că UE va accepta lansarea unor negocieri comerciale abia după ce se vor înregistra ”progrese semnificative” ale acordului de separare.

Din declarațiile președintelui CE, făcute în Malta, reiese că Bruxelles-ul cere Marii Britanii să respecte regulile UE pe toată perioada negocierilor, inclusiv să verse la timp contribuțiile către bugetul Uniunii, și să accepte supravegherea juridică în previzibila perioadă de tranziție necesară implementării acordului de retragere, după 2019.


Suplimentar, dacă Marea Britanie dorește să rămână după Brexit membră a pieței unice o poate face numai cu respectarea tuturor celor ”4 libertăți”.

Recunoscând că iminentele negocieri vor fi ”dificile, complexe și câteodată chiar confruntaționale”, Tusk a afirmat: ”UE 27 nu urmărește o confruntare punitivă, procesul Brexit în sine fiind suficient de punitiv”.

Proiectul de recomandări  a fost distribuit vineri celor 27 de state membre și ar putea fi revizuit într-o anumită măsură în următoarea lună, înainte de a fi adoptat de liderii UE la summit-ul din 29 aprilie.

Recomandările vor forma baza mandatului negociatorului şef al UE, Michel Barnier. Acesta speră să lansate efectiv negocierile la începutul lunii iunie, crezând că, la modul ideal 16 luni sunt suficiente pentru a finaliza baza tratatului de retragere, astfel încât acesta să poată fi ratificat de toate cele 28 de state până în martie 2019.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: