5 martie, 2017

Miniştrii de externe şi ai apărării din UE se se reunesc luni la Bruxelles, unde vor pregăti un raport privind progresele făcute în privința aplicării politicii de securitate și apărare comună (CSDP). Raportul trebuie să fie gata pentru reuniunea şefilor de state şi de guverne din statele membre ale Uniunii, din 9 și 10 martie.

Dezbaterile vor pune accent „pe cooperarea structurată permanentă, revizuirea coordonată a apărării, și pe capabilitatea permanentă de planificare operaţională şi conducere”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe, miniştrii apărării vor participa la un mic dejun de lucru găzduit de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini. Se vor discuta perspectiva strategică a politicii de securitate şi apărare comune „în vecinătatea extinsă a Uniunii”, potrivit exprimării MApN.


Pe agenda Consiliului Afaceri Externe de luni figurează explicit evaluarea progreselor făcute de la reuniunea Consiliului European din decembrie 2016, ale cărei teme au fost situația din Siria, migrația, Ucraina, parteneriatul cu NATO și Brexitul.

Dintre toate temele Consiliului European din decembrie, doar migrația mai este pe agenda miniștrilor de externe și ai apărării de luni, în afară de politica de apărare comună.

În decembrie, UE se angaja să aloce „securității și apărării mai multe resurse”, să salveze acordul de asociere cu Ucraina și să pună „în aplicare Declarația UE-Turcia, ceea ce necesită și eforturi continue din partea Turciei”, după cum preciza Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Între timp, deputații olandezi au aprobat acordul de asociere UE-Ucraina, cel mai mare obstacol care împiedica aplicarea acordului, dar relațiile dintre Turcia și Germania au continuat să se răcească .


Nici relațiile cu Rusia nu s-au îmbunătățit, din decembrie încoace, de vreme ce au fost menținute sancțiunile împotriva marelui vecin de la Răsărit, până când Moscova va renunța la susținerea rebeliunii din Ucraina de Est.

Cât privește finanțarea bugetelor apărării, promisiunile venite de la Brixelles și unele progrese cum este cel al angajării bugetare românești de 2% din PIB în 2017, au calmat retorica noii administrații SUA, altfel – nu întru totul întemeiată, de vreme ce 22 dintre cei 28 de membri NATO și-au mărit bugetele de apărare anul trecut. Dacă dintre cei 22 sunt scoase SUA, ceilalți aliați au mărit cheltuielile de apărare cu 3,8% în termeni reali, anul trecut, potrivit CNN.

Luni se va mai dezbate și tema relațiilor dintre UE și Egipt și rolul acestei țări în regiune, fiind invitat și ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, potrivit agendei oficiale a reuniunii.

De asemeni, Federica Mogherini va pune în dezbatere situația din Balcanii de Vest, după vizita sa în regiune, ca și politica de pace din Orientul Mijlociu, „având în vedere ultimele evenimente și cntacte, inclusiv cu noua administrație a SUA”.

Consiliul Afaceri Externe este responsabil de acțiunea externă a UE, care include politica externă, apărarea și securitatea, comerțul, cooperarea pentru dezvoltare și ajutorul umanitar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: