Ministrul Apărării, Gabriel Leș (foto), a enumerat, marți, la bilanțul MapN, lista proiectelor de înzestrare considerate prioritare, din rândul cărora a dispărut componenta navală– corvetele pe care statul român se gândea să le achiziționeze de la olandezi.
”Este pentru prima dată când planurile mari se găsesc în concordanță cu alocările bugetare. Vom cheltui banii responsabil și transparent, cu fructificarea la maximum posibil a oportunităților de revitalizare a industriei naţionale de apărare, urmărind, totodată, adoptarea de programe de înzestrare comune mai multor categorii de forţe şi dezvoltarea acelor capabilităţi dual-use pentru folosire civilă și militară.
Ca principale obiective de înzestrare, aș vrea să punctez: programul Avion multirol, transportorul blindat pentru trupe 8×8, radarele tridimensionale cu distanţă mare de descoperire, sisteme de rachete antitanc portabile, autoturisme de teren și platforme de transport multifuncţionale”, a enumerat ministrul Leș.
Eliminarea achizițiilor navale pare o continuare logică a afirmațiilor președintelui PSD Liviu Dragnea, care afirma săptămâna trecută, miercuri, că hotărârea de guvern emisă de Guvernul Cioloș privind procedura de achiziție a corvetelor olandeze pentru Armata Română este „ilegală” și trebuie abrogată.
Afirmațiile lui Liviu Dragnea surprind din mai multe motive:
- În primul rând, pentru că acestă inițiativă de modificare a programelor de înzestare ale Armatei nu vine nici de la Guvern, nici de la autoritățile în materie, ci de la un președinte de partid, fie el și al principalei formațiuni aflate la guvernare.
- În al doilea rând, pentru că ministrul Apărării se supune deciziei de partid chiar dacă decizia fostului Cabinet este rezultatul unei proceduri complicate și lungi în care un important cuvânt de spus l-a avut, din postură de secretar de stat la MapN numit de Victor Ponta, ministrul de azi al Apărării, Gabriel Leș.
- În al treilea rând, pentru că discutăm de un program avizat de CSAT pe data de 17 iunie 2013.
Cât despre ”ilegalitatea” invocată de șeful PSD, o precizare: colegul de alianță guvernamentală Călin Popescu Tăriceanu este cel care a blocat în Parlament, în 2016, aprobarea hotărârii adoptate de Guvernul Cioloș, astfel încât Liviu Dragnea să poată vorbi nestingherit de ”ilegalitate”.
Important: Articolul de față nu este o pledoarie pentru achiziția a 4 corvete olandeze, decizia fiind criticabilă din cu totul alte motive decât cele invocate de șeful PSD, ci despre interesul politicienilor de a altera decizii strategice pentru România.
Ce crede Liviu Dragnea
”Acolo este o problemă serioasă. (…) Vorbim de un profund interes național, major. La orice achiziție se ajunge trebuie să se ajungă pe cale legală. Deci, acea hotărâre de guvern trebuie să fie abrogată- asta e prima condiție. A doua condiție: trebuie să vedem care e cea mai folositoare variantă pentru statul român din toate punctele de vedere- al prețului, al dimensiunii offset-ului în România, al utilității tehnicii militare respective și din punct de vedere al poziționării noastre strategice cu partenerii din NATO. Toate aceste elemente trebuie luate în calcul pentru că așa face orice țară din lume În situația respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul — și trebuie să facă — să abroge acea hotărâre de guvern și să reia procedura legală, care să aibă un rezultat sau altul”, a afirmat miercuri Liviu Dragnea, la Antena 3.
Reamintind că prin buget au fost alocați pentru Apărare peste 2% din PIB, Liviu Dragnea a avertizat: ”Asta nu înseamnă că banii ăștia vor fi aruncați pur și simplu. În primul rând, noi trebuie să dezvoltăm sistemul de apărare românesc, dar în același timp trebuie să dezvoltăm într-un mod inteligent relațiile cu partenerii noștri strategici”.
În concluzie, Liviu Dragnea:
- trasează guvernului Grindeanu sarcina să abroge hotărârea emisă de guvernul Cioloș.
- cere reluarea procedurilor de analiză a ofertelor alternative, contractul cu Olanda părând ”să nu dezvolte în mod inteligent relațiile cu partenerii trategici din NATO”
Ministrul Leș – pus să anuleze munca secretarului de stat Leș
Analiza referitoare la programul de achiziții pentru Marina Militară a început cu 3 ani înaintea mandatului premierului Cioloș, în 2013. De pregătirea contractelor pentru corvete s-a ocupat Departamentul pentru Armamente din cadrul MapN.
În octombrie 2015, prin decizie a premierului Victor Ponta, responsabilitatea coordonării acestui departament revine unui nou secretar de stat: Gabriel-Beniamin Leș, membru PSD Satu Mare.
De precizat că după schimbarea de guvern produsă în decembrie 2015, premierul Dacian Cioloș și ministrul Mihnea Motoc au păstrat echipa de secretari de stat de la Ministerul Apărării, secretarul de stat Leș rămânând în funcție până în octombrie 2016, când a renunțat la poziție pentru un loc în Parlamentul României.
Guvernul a adoptat o lună mai târziu hotărârea referitoare la corvete, în baza analizei Departamentului pentru Armamente.
Două luni mai târziu, nominalizat pentru funția de ministru al Apărării, Gabriel Leș vorbește în cadrul Comisiilor reunite de apărare și siguranță națională de acest proiect, introducând deja nuanțe importante: ”Corvetele sunt prevăzute ca şi necesitate pentru înzestrarea armatei României ca şi capabilitate necesară. Bineînţeles că acestea vor continua într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu aceste corvete se vor face pentru că sunt cuprinse în înzestrarea armatei. Sunt nişte cerinţe minimale operaţionale date de categoriile de forţă care trebuie respectate, dar acest lucru se poate face la 2,3,4 ofertanţi”, afirmă Gabriel Leș potrivit stenogramei ședinței.
Cine a împins HG-ul în ”ilegalitate”
În şedinţa din 7 noiembrie a Biroului Permanent al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și parlamentari PSD au decis să nu aprobe demararea procedurii de achiziţie.
Preşedintele Senatului a pretins că nu înţelege despre ce este vorba, iar liderii PSD au susţinut că Parlamentul nu trebuie să facă ce îi dictează Guvernul, deşi legea spune că Parlamentul are decizia în acest sens.
Stenograma şedinţei Biroului Permanent din 7 noiembrie
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Punctul 7, scrisoarea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, prin care solicită să fie convocată pentru aprobarea prealabilă a iniţierii procedurilor pentru atribuirea acordurilor – cadru „Platforme de transport auto multifuncţionale pe roţi” şi „Corvetă multifuncţională”. Ce-s astea? Puteţi să vorbiţi în limba română să înţelegem?
Domnul Ioan Chelaru: Este prezent preşedintele comisiei.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Ce-s astea?
Domnul Marius-Lucian Obreja: Domnule preşedinte, Ministerul Apărării a sesizat Senatul, prin comisie, că intenţionează să facă două achiziţii importante care se supun Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114. Este o procedură de achiziţie care este diferită de Legea achiziţiilor normală şi, în aceste situaţii, Parlamentul trebuie ca, prin comisiile de apărare reunite, să aprobe această procedură la sumele care depăşesc 100 de milioane de euro. Această aprobare trebuie dată de cele două comisii de apărare reunite.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Deci, pe scurt. Nu ştim dacă avem nevoie de platformă auto multifuncţională pe roţi şi corvetă multifuncţională, dar Ministerul Apărării s-a hotărât să facă achiziţia, fără să facă procedură de licitaţie publică şi vrea să arunce răspunderea la noi. Aţi înţeles?
Domnul Ioan Chelaru: La 100 de mii de euro sau un milion de euro cât costă, ce să mai punem?!
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu, 100 de milioane de euro.
Domnul Ioan Chelaru: 100 de milioane de euro, ne mai…
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Sau nu ştiu.
Domnul Ioan Chelaru: Pentru un mizilic acolo ne mai punem…
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu ştim cât.
Domnul Marius-Lucian Obreja: Dacă îmi permiteţi, domnule preşedinte, este singura procedură prin care achiziţii, repet, în valoare … care depăşeşte 100 de milioane de euro, achiziţii de gen militar pot fi făcute pe baza tratatului de aplicare, a tratatului de aderare a României la UE, altfel decât prevede Legea achiziţiilor publice.
Domnul Niculae Bădălău: Cea mai simplă metodă este hotărâre de guvern. Să facă o hotărâre de urgenţă pentru că este necesar pentru armată, dar nu puteţi să veniţi în Parlament la dezbatere cu aşa ceva.
Domnul Marius-Lucian Obreja: Vă rog. Eu, aici, nu sunt avocatul Ministerului Apărării, vreau ca să respectăm procedura Senatului. Am fost sesizaţi şi, normal, ne-am adresat Biroului permanent. Este un lucru care este, din punctul de vedere al Senatului, foarte important, din momentul… în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 se prevede ca în termen de 15 zile de la sesizarea Camerelor aceste două comisii de apărare, în formă reunită, să delibereze, dar ordonanţa nu spune ce se întâmplă dacă nu se întâlnesc.
Domnul Mihai-Viorel Fifor: Îmi cer scuze, ordonanţa de urgenţă… dacă îmi permiteţi, ordonanţa de urgenţă stabileşte cât de repede să se întâlnească comisiile reunite?
Domnul Marius-Lucian Obreja: În textul ei este prevăzut aşa, domnul…
Domnul Mihai-Viorel Fifor: Am înţeles.
(Discuţii în sală.)
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Eu vă propun să le trimitem la comisii şi, cum spunea şi domnul vicepreşedinte Chelaru, să dăm de lucru viitorului Parlament. Nu o să luăm o hotărâre acum. Da.
Domnul Marius-Lucian Obreja: Este soluţia optimă. Şi eu zic trimiterea către Biroul permanent reunit şi comisiile reunite, da.
Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Da. Bine.
Decizia guvernului Cioloș și un scurt istoric
Guvernul Cioloș a adoptat, pe 29 noiembrie 2015, hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ”Corveta multifuncțională”.
În Studiul de concept pentru produsul ”Corveta multifuncțională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru pot satisface cerințele Forțelor Navale Române.
Construcția și dotarea navelor se vor realiza în România, la Șantierul Naval Damen Galați S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare, „atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât și în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forțelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligații de acțiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze”, a transmis guvernul Cioloș.
Proiectul de act normativ a parcurs procedura de transparență decizională în premieră în materie de achiziții.
Prima confirmare oficială a interesului României pentru dotări ale Marinei Militare a fost făcută în 2005 de către ministrul Apărării din acea perioadă, Teodor Atanasiu. Într-o declarație oficială, printre alte obiective pe care MApN le avea la acel moment (achiziția unor avioane mediu curier și a cel puțin 24 avioane multirol) Teodor Atanasiu vorbește de 4 corvete multirol și de 4 nave vânător de mine.
10 ani mai târziu, pe 8 august 2015, ministrul Mircea Dușa declară “Avem un program pe o perioadă mai lungă care se referă atât la modernizarea altor nave din dotarea Forţelor Navale, dar şi la achiziţia de nave noi, mai ales a navelor de tip corvetă, care sunt foarte necesare Forţelor Navale.”.
Plecat de un an de la Palatul Victoria, în decembrie 2016, fostul premier Victor Ponta critică achiziția corvetelor de la compania olandeza Damen care ar costa 1,7 miliarde euro fata de 1 miliard euro, oferta unui consortiu turco-român care moderniza fregate la Constanța.
La ce folosesc corvetele și care au fost ofertele analizate
Programul este destinat să înlocuiască cele 4 nave Tetal (lansate la apă în 1981, 1985, 1988 și 1989) de concepție românească dar cu armament și echipamente importate din URSS.
În preajma ședinței CSAT din 2013, care urma să dezbată strategia de înarmare, mai multe companii străine au inițiat discuții cu statul român, au prezentat oferte, unele chiar avansând ideea unor investiții în șantierele navale românești.
Lista companiilor interesate de contract și ofertele:
- BAE Sistems, Marea Britanie, 3 tipuri de corvete
- DCNS, Franța, 1 tip de corvetă multirol
- Damen Schelde, Olanda, 4 tipuri de corvetă
- Istambul Naval Shipyard, Turcia, 1 tip de navă care poate fi considerat fie corvetă, fie fregată
- Blohm and Voss- Lurssen- Nordseewerke, Germania, 1 tip de corvetă
- Hyundai Heavy Industries, Coreea de Sud, 1 tip de corvetă
- Kockums AG, Suedia- 1 tip de corvetă
- Israel Shipyards Ltd, Israel, 1 tip de corvetă
2 răspunsuri
Problema e mult mai grava dar si mai profunda .
– Intrati in NATO in 2004 .
– In 2017 , cite procente din dotarea armatei romane sint la normele STANAG ale NATO ? Cumva ceva ridicol , inconfesabil ?
– In afara de radarele FPS -117 , citeva zeci de transportoare Mowag Piranha III , ce tehnica militara mai moderna e in dotarea armatei romane ? (9 avioane F-16 cumparate la a treia mana nu e considerata investitie nicaeri in lume)
– Din 2004 incoace , fiecare guvern , fiecare partid NU A GASIT bani pentru investitii militare dar miliarde pentru mariri de pensi speciale au aparut fara nici o problema .
– In 2016 aceste pensi speciale au costat cetatenii acestei tari suma de 5,9 miliarde lei . Din care 5,4 miliarde lei doar pentru pensile speciale militare . (1,4 miliarde euro , an de an si de o gramada de timp)
http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/platim-sase-miliarde-de-lei-pe-an-pentru-pensiile-speciale-430668
Enumeram citeva nume de beneficiari (din masa de peste 150.000 pensionati speciali) :
– general in rezerva cu 4 stele Oprea (sub ancheta penala) . – general in rezerva cu 3 stele Dobritoiu , fost ministru al apararii condamnat definitiv la 1 an de puscarie cu suspendare . (alaturi de alti generali in rezerva condamnati definitiv)
– colonel in rezerva Dogaru , fara nici o scoala militara la activ.
– general in rezerva ajuns primar , Neculai Ontaru , arestat. (ajuns direct din fruntas la gradul de colonel )
Si dumneavoastra credeti ca cineva in Romania are vreo intentie REALA de a moderniza armata ? 🙂
In cel mai bun caz , se iese pe sticla si se striga : „sa vina NATO sa ne apere” .
Eventual se bat si cu caramida in piept acesti mareti „patrioti” care au devalizat tara si armata in interesul personal .
PS . Avem nevoie de corvete dar in cadrul unui plan integrat de aparare navala . Unde ar trebui sa intre si macar un submarin , avioane de control si supraveghere maritima , avioane de cercetare electronica (adica spionaj ca Crimea e doar la 300 km de tara ) , avioane de lupta cu capacitati de lansare de rachete anti nave , elicoptere specializate in detectarea si atacarea submarinelor inamice )
Dupa cum vedeti , corvete sint doar un punct din necesarul unei armate serioase care nu e doar de parada .
– „coloana a 5-cea” a Rusiei in Romania e bine infipta atit in politica cit si in masa de cadre pensionate dar care ocupa o gramada de posturi bugetare , guvernative in deplina conspirativitate mediatica .
Ce pacoste pe romani cu acest comunist controlat de unguri si de rusi. Din 90 se tot invarte la banul public ,pune piadici romanilor in loc sa il vedem la jilava.Trebuie judecat ptr. tradare impreuna cu taranul ala de dragnea plus cap de stiuca les-pres si ministrul ozn dusa-papusa.SMECHERIA ESTE SA ARATAM PE HARTIE 2 LA SUTA INSA SA NU CHELTUIM,ASTFEL SA LASAM DESCOPERITA APARAREA ROMANIEI. TRADATORII TREBUIE JUDECATI SI CONDAMNATI URGENT!