Administrația Donald Trump ia în considerare retragerea Statele Unite din Consiliul pentru Drepturile Omului, organism ONU a cărui importanță a fost pus adesea sub semnul întrebării fiindcă include și state criticate exact pentru nerespectarea drepturilor omului, scrie Politico, citând surse de la Casa Albă.
Nu este vorba de o retragere imediată și niciun oficial american nu a confirmat deocamdată că ar exista o asemenea discuție.
Singurul comentariu de la Casa Albă îi aparține purtătorului de cuvânt Mark Toner, de la Departamentul de Stat, care a declarat că delegația SUA se va implica total în sesiunea Consiliului care va începe luni.
Consiliul cuprinde 47 de state, printre care China și Arabia Saudită, țări pe care activiștii în domeniu le-au acuzat de mai multe ori că au regimuri abuzive, ce încalcă drepturile omului.
Anul trecut, Rusia nu a reușit să obțină votul pentru a intra în acest organism – a fost pentru prima dată de la formarea Consiliului Drepturilor Omului când un membru permanent al Consiliului de Securitate a pierdut alegerile.
Rusia a obținut 112 voturi (din 193, numărul statelor membre), spre deosebire de Ungaria și Croația, care au obținut fiecare câtre 114 voturi, calificându-se astfel pentru ocuparea celor două locuri alocate Europei de Est.
O eventuală decizie privind retragerea SUA ar putea fi luată de președintele Donald Trump, secretarul de stat Rex Tillerson, precum și ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley.
Activiștii internaționali consideră periculoasă această retragere, în contextul îngrijorărilor că sub noua administrație există riscul ca America să devină indiferentă față de nerespectarea drepturilor omului în diferite state de pe glob.
Într-o întâlnire recentă cu oficiali de nivel mediu din Departamentul de stat, Tillerson și-ar fi exprimat scepticismul cu privire la utilitatea Consiliului, potrivit unor surse Politico.