19 februarie, 2017

Ankela Merkel și Mike Pence, la Munchen

Mandatul lui Donald Trump la Casa Albă a debutat cu un grad semnificativ de incoerență în ceea ce privește politica externă.

Vicepreședintelui Mike Pence i-a revenit sâmbătă sarcina să călătorească în Europa, pentru a participa la Conferința de Securitate de la Munchen- cea mai importantă reuniune anuală a politicienilor și experților în securitate- ca să-i asigure pe partenerii europeni, din ce în ce mai nervoși, că totul e sub control la Washington.

Din relatările presei internaționale, pare că vicepreședintele Pence s-a achitat de misiune, spunându-le aliaților SUA ceea ce aveau nevoie să audă: ”SUA vor continua să facă Rusia răspunzătoare pentru agresiunea în Ucraina”, anunță Reuters. ”SUA rămân fidele alianței NATO și valorilor sacrosante care descriu relațiile transatlantice”, transmite BBC.


Problema aliaților europeni, după ce l-au asculat joi și pe James Mattis averizându-i, la Bruxelles, că SUA și-ar putea ”modera” suportul față de NATO, este că nu pot fi siguri că Mike Pence este cel care exprimă linia oficială predictibilă a administrației americane.

Administrația Trump încă nu a luat decizii majore în ceea ce privește NATO, dar a lansat suficiente mesaje contradictorii în domeniul Apărării, al relației cu Rusia sau în alte dosare de interes strategic.

Alegerile din SUA, implicarea hackerilor, contraatacul lui Serghei Lavrov

La reuniunea de la Munchen, vicepreședintele Mike Pence a spus că Rusia trebuie să respecte acordurile de pace semnate în 2015 la Minsk și trebuie să pună capăt violențelor din estul Ucrainei.

Mesajul oficialului american apare într-o perioadă de incertitudine privind intențiile SUA față de Moscova, care își urmărește planul nestingherită: președintele Putin a semnat săptămâna trecută decretul prin care posesorii de pașapoarte emise de autoritățile separatiste din Donetsk și Lugansk pot călători fără vize în Federație.


Prezent la Munchen, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a respins, transmite BBC, toate acuzațiile că Rusia ar fi responsabilă de acțiuni de destabilizare a păcii și a descris NATO drept o organizație blocată în mentalitățile Războiului Rece.

Lavrov a respins  și acuzațiile că Rusia s-ar fi amestecat în procesul electoral din SUA, afirmând că ”nu a văzut dovezi” care să indice operațiuni de hacking ale agenților operativi ruși.

Întrevedere Angela Merkel- Mike Pence

Vorbind la Munchen înaintea vicepreședintelui american, cancelarul Angela Merkel, anunță BBC, a făcut apel la o cooperare crescândă între SUA și UE în domenii diferite, inclusiv agresiunea rusă sau terorismul.

Potrivit unui anunț oficial, viepreședintele Pence și cancelarul Merkel urmau să se întâlnească tete-a-tete spre seară.

O serie de publicații americane au informat în ultimele zile că Germania este unul dintre statele care nu ating cota de 2% alocații bugetare pentru Apărare.

Junker atacă viziunea lui Donald Trump legată de cheltuielile militare

În debutul conferinței de la Munchen, acolo unde România a fost reprezentată de ministrul de Externe, președintele Comisiei Europene Jean Claude Junker a transmis SUA că greșesc insistând ca aliații europeni că cheltuie mai mult în domeniul Apărării.

”Acesta este, de ani de zile, mesajul SUA. Nu sunt de acord să fim presați în această direcție”, transmite Reuters un pasaj din discursul rostit la Munchen de Junker.

”Nu îmi place când prietenii americani reduc  conceptul de securitate doar la componenta militară. Dacă ne uităm la ceea ce face Europa în domeniul Apărării, dacă adăugăm cheltuielile cu ajutoare de dezvoltare sau cele cu ajutor umanitar, atunci comparația cu Statele Unite arată cu totul altfel. Politicile moderne nu se reduc la cine, cât cheltuie în domeniul militar. Europenii trebuie să pună la comun cheltuielile de apărare și să cheltuiască mai eficient, sunt de acord”, a afirmat Jean Claude Junker.

Germania și Marea Britanie decid întărirea cooperării militare

Până la clarificarea relațiilor financiare în interiorul NATO, Germania și Marea Britanie au luat decizia păstrării unor strânse cooperări militare și după Brexit, anunță Bloomberg.

Planul a fost anunțat de ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, care a anunțat că cooperarea militară a celor două state nu are nicio legătură cu aparteneța la UE. ”Ne dorim relații foarte apropiate în acest domeniu”, a anunțat ministrul german în cadrul unui interviu oferit într-o pauză a conferinței de la Munchen. ”Ne cunoaștem și avem nevoie unii de alții. Suntem membri ai NATO și avem interes comun să sporim cooperarea militară”, afirmă ministrul german.

Ursula Von der Leyen a avut convorbitri cu omologul britanic, Michael Fallon, care a anunțat la Munchen că Marea Britanie va lua parte la operațiunile militare ale UE și după Brexit.

Premierul Theresa May a lăsat să se înțeleagă în urmă cu 3 zile că este posibilă o eventuală blocare a cooperarării cu UE în materie de securităte, informații și militare dacă negocierile Brexit capătă aspecte defavorabile regatului Unit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: