Guvernul României trebuie să ia măsuri pentru creșterea gradului de calificare a tinerilor, pentru integrarea pe piața muncii, a declarat, luni, șeful delegației FMI în România, Jeffrey Franks, la un seminar organizat de Blocul Național Sindical.
”O problemă cu care se confruntă România se referă la angajarea tinerilor şi a persoanelor trecute de 45 de ani. Statul trebuie să promoveze politicile care vizează o creştere a gradului de calificare şi o adaptare mai bună la cerinţele pieţei”, a spus Franks.
El a subliniat că sistemul de învățământ ar trebui să asigure mai bine pregătirea tinerilor pentru piața muncii.
”E nevoie de îmbunătăţirea sistemului de învăţământ, pentru a asigura pregătirea corespunzătoare a tinerilor care urmează să se angajeze. Politicile macroeconomice trebuie să se axeze pe investiţii care să ducă la creşterea productivităţii, în paralel cu alocarea unor fonduri importante pentru dezvoltarea resursei umane”, a mai arătat Franks.
Ce a mai spus Franks:
- Productivitate. În România nu se pune problema că oamenii nu lucrează bine sau că nu vor să muncească, ci este vorba de absenţa oportunităţilor din domeniul pieţei muncii, în paralel cu existenţa unei productivităţi scăzute. Există sectoare de activitate, cum ar fi agricultura sau anumite sectoare neoficiale, unde e nevoie de o creştere a productivităţii muncii.
- Salariul minim. Trebuie avut în vedere faptul că o creştere a salariului minim atrage după sine şi o creştere a costurilor de salarizare pentru angajator şi, ca urmare, acesta va avea tendinţa de a recruta mai puţini oameni. În acelaşi timp, o creştere a salariului minim poate antrena şi o creştere a consumului, ceea ce are, la rândul său, anumite efecte pozitive. Ca urmare, este nevoie de prudenţă în momentul luării unei decizii referitoare la creşterea salariului minim.
- Pensiile private obligatorii. Este adevărat că pe termen scurt existenţa pilonului II de pensii contribuie la creşterea deficitului economic, însă pe viitor îşi va dovedi pe deplin eficacitatea, în momentul în care oamenii vor beneficia de o sursă suplimentară de bani, pe lângă pensia oferită de stat. Din punctul meu de vedere, România este ca o navă care a ieşit din furtună (criza economică), însă în depărtare se întrezăreşte o nouă criză economică, din acest motiv nava are nevoie de reparaţii pentru a trece prin următoarea furtună.