29 ianuarie, 2017

Președintele Donald Trump,în Biroul Oval împreună cu (de la stânga la dreapta), Șeful de Cabinet Reince Priebus, Vicepreședintele Mike Pence, Secretarul de presă al Casei Albe Sean Spicer și Consilierul pentru Securitate Națională Michael Flynn

Conform unei agende anunțate încă de vineri de Casa Albă, președintele american Donald Trump a purtat sâmbătă convorbiri telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu cancelarul german, Angela Merkel, cu președintele Franței, Francois Hollande, și cu premierii Japoniei și Australiei, transmit agențiile internaționale de presă.

Primul pe listă, datorită fusului orar, a fost premierul Japoniei, Shinzo Abe, care a acceptat o invitaţie la Casa Albă, unde va merge în mai puţin de două săptămâni. Donald Trump i-a sunat apoi pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pe preşedintele Franţei, Francois Hollande, pe cel al Rusiei, Vladimir Putin. Preşedintele Statelor Unite şi-a încheiat ziua de lucru tot la telefon, într-o o convorbire cu premierul Australiei.

Convorbirea cu Putin: cooperare împootriva SI, nimic despre relaxarea sancțiunilor

Potrivit unor declarații ale Kremlinului, citate de Reuters și DPA, Donald Trump și Vladimir Putin au fost de acord că Statele Unite și Rusia trebuie să își coordoneze acțiunile împotriva Statului Islamic, cu scopul de a înfrânge această organizație și „alte grupuri teroriste din Siria”.


Cei doi lideri și-au exprimat dorința de a dezvolta relațiile bilaterale „pe o bază constructivă, de la egal la egal și în reciproc avantajoasă”. Alte subiecte abordate au fost dosarul nuclear iranian, Ucraina, conflictul israeliano-palestinian, peninsula coreeană și relațiile comerciale.

Trump și Putin au convenit să păstreze contactul în mod regulat, dar Reuters remarcă absența din comunicatul Kremlinului a oricărei mențiuni a unei relaxări a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Convorbirea cu Merkel: Trump participă la summit-ul G20 de la Hamburg

Agenția EFE preia un anunț al Casei Albe: președintele american a acceptat invitația Angelei Merkel de a participa la summit-ul G-20 de la Hamburg, în iulie.

Din convorbirea celor doi, AFP menționează și precizarea administrației prezidențiale a SUA, potrivit căreia președintele Trump și cancelarul Merkel au subliniat „importanța fundamentală a NATO în cadrul unei relații transatlantice mai largi și rolul său în asigurarea păcii și stabilității” comunității Atlanticului de Nord.


Aceeași sursă anunță că președintele urmează să fie în curând gazda cancelarului, la Washington.

Convorbirea cu Hollande: Respectarea acordurilor Minsk, esențiale pentru ridicarea sancțiunilor dictate Rusiei

Sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, după anexarea Crimeei, pot fi ridicate doar după implementarea acordurilor de la Minsk, a afirmat în convorbirea cu Donald Trump președintele Franței, Francois Hollande.

Acesta a mai susținut, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat de EFE, că protecționismul este „un răspuns fără ieșire” la incertitudinile și instabilitatea pe plan mondial. Președintele Hollande, afirmă comunicatul, a subliniat și necesitatea „de a se respecta strict și de a se aplica integral” acordul nuclear cu Iranul, dar a recunoscut că este nevoie de „vigilență” față de atitudinea Teheranului în regiune.

În ceea ce privește declarațiile lui Donald Trump în favoarea diminuării rolului Uniunii Europene, Hollande și-a reafirmat intenția de a întări construcția europeană în toate aspectele, inclusiv apărarea. El a susținut însă și „caracterul indispensabil al NATO”.

Convorbirea cu Abe: SUA garantează securitatea Japoniei

În convorbirea cu premierul japonez Shinzo Abe, președintele american și-a reafirmat angajamentul ferm față de securitatea Japoniei, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Cei doi oficiali au convenit să se consulte cu privire la amenințările Coreei de Nord. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale americane a anuțat, într-un mesaj pe Twitter, că Donald Trump l-a invitat pe Shinzo Abe la Casa Albă, pe 10 februarie.

Prim-ministrul Japoniei a fost primul șef de guvern cu care s-a întâlnit Trump după alegerea sa, în noiembrie anul trecut, reamintește Reuters.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: