Băncile din Europa Centrală şi de Est „şi-au învăţat lecţia, au investit în managementul riscului, în echipă, în procese şi acum vedem rata creditelor neperformante (NPL) scăzând”, a afirmat Carlo Vivaldi, head of CEE Division, UniCredit SpA, în cadrul conferinţei „The Central Eastern European Forum”, organizată de Euromoney.
„Vedem unele ţări în care sunt mari scăderi (de NPL, n.r.), mă refer de exemplu la România, Slovenia şi Ungaria, unde este un mare apetit pentru a investi în astfel de active, în cumpărarea de credite neperformante”, a mai spus Carlo Vivaldi, citat de Agerpres.
În România, rata creditelor neperformante din bilanţurile băncilor a scăzut la 10% din totalul creditelor, în septembrie 2016, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), calculate după metoda Autorităţii Bancare Europene (ABE). Același indicator era de 15,73% în septembrie 2015.
Rata creditelor neperformante ale băncilor românești a scăzut de la 11,3% în iunie 2016, fiind atunci mai mică decât cea a băncilor din Ungaria și Italia, dar mai mare decât a celor din Polonia, Cehia și Slovacia, potrivit datelor ABE.
Profitabilitate
Pe de altă parte, cheia succesului băncilor în viitor constă în „experienţa plăcută a clienţilor când folosesc aplicaţia de banking, aplicaţiile facebook şi diferite alte lucruri“, a spus, la rândul său, Gernot Mittendorfer, Chief Financial Officer şi membru al Board-ului Erste Group, la conferinţa Euromoney.
„Sunt câteva provocări în termeni de profitabilitate bancară, în Europa Centrală şi de Est, respectiv dobânzi scăzute şi schimbări în comportamentul clienţilor, iar aici mă refer şi la digitalizare, în principal. Încerc să văd asta dintr-o perspectivă pozitivă. (…) Digitalizarea este o povară, trebuie să investeşti. Acesta este motivul pentru care încercăm să investim la nivel de grup 1,6 milioane euro”, a mai spus Carlo Vivaldi.
Pentru Carlo Vivaldi, de la UniCredit SpA, „digitalizarea este o povară, acesta fiind motivul pentru care se fac investiţii în sectorul bancar”, potrivit declaraţiei citate de Agerpres.