Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa de vineri, să menţină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an.
De asemeni, BNR a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% şi pentru pasivele în lei la 8%.
Deciziile băncii centrale sunt în linie cu aşteptările analiştilor.
Citiţi şi
Creșterea inflației la nivel global semnalează vindecarea lumii de recesiune. Ce va fi în România
Rata de politică monetară ar putea creşte cu 100 puncte de bază în acest an, potrivit analiştilor de la capital Economics.
„Este încă probabil ca BNR să rămână preocupată de perspectiva creşterii presiunilor asupra prețurilor ca urmare a stimulentelor fiscale. (…) Cu o capacitate de rezervă acum epuizată, este probabil ca o cerere internă puternică să provoace creşterea bruscă a inflației de bază. Ne așteptăm ca inflația totală să încalce ținta băncii centrale de 2,5%, în a doua jumătate a anului 2017”, mai spun analiştii citaţi.
Rata dobânzii de politică poate ajunge până la 2,75% până la sfârșitul anului 2017 și la 3,50% până la sfârșitul anului 2018, mai estimează capital Economics.
„Un posibil pas din partea BNR în 2017 este o îngustare a coridorului dintre facilitatea de credit şi facilitatea de depozit, ceea ce ar putea duce la o creştere usoară a dobânzilor interbancare pe termen scurt spre dobânda-cheie”, a estimat la rândul său, recent, Eugen Şinca, economistul şef al BCR, citat de Mediafax.