Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat miercuri seara că s-a autosesizat în legătură cu afirmațiile lui Traian Băsescu în legătură cu unele intervenții în justiție făcute de persoane considerate de opinia publică importante în combaterea corupției.
Afirmațiile respective apar într-o înregistrare audio făcută publică de către Sebastian Ghiță, fost deputat acuzat în mai multe dosare de corupție și dispărut de aproximativ două săptămâni, deși era supravegheat de structurile specializate.
Comunicatul integral al PICCJ:
Ca urmare a vehiculării în mass media a unor informaţii privind posibile imixtiuni în actul de justiţie, astfel cum a rezultat dintr-o înregistrare făcută publică de fostul deputat Sebastian Ghiţă în care este redat un dialog între fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi o altă persoană, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
În cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2016, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianaurie 2017 pe postul România TV.
În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare.
Fapta pe care s-a deschis dosar in rem ar fi, potrivit cotidianului România liberă, „abuzul în serviciu”, iar persoanele vizate ar fi șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan și generalul SRI Florian Coldea.
Imediat după anunțul Parchetului, Traian Băsescu a scris pe pagina sa de Facebook: „Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza în chestiunea dezvălurilor făcute de Sebastian Ghiță la RomâniaTv.”
În ultimul atac al lui Sebastian Ghiță, România TV a dat publicității o nouă înregistrare cu fostul său patron, în care acesta susţine că mai multe condamnări au fost „măsluite“, printre acestea numărându-se cele pronunțate în procesele lui Adrian Năstase, Codruţ Sereş sau Dan Voiculescu.
De asemenea, el a prezentat o înregistrare audio în care Traian Băsescu face o serie de afirmații ce par să confirme acuzațiile lui Sebastian Ghiță.
Înregistrarea cu fostul președinte Traian Băsescu difuzată de RTV :
„Interlocutor – Şi aveţi înregistrări cu toţi?
Traian Băsescu – Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet.
Interlocutor – Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?
Traian Băsescu – Eu v-am spus de câteva ori, ăsta e stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.
Interlocutor – Probleme cu dosarul Voiculescu?
Traian Băsescu – Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea „mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan”.
Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.
Interlocutor – Sunteţi supărat pe ei?
Traian Băsescu – Camelia Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!“
Această nouă înregistrare, de data aceasta cu Băsescu, devenit de la sfârșitul anului 2014 un acuzator al anticorupției, Sebastian Ghiță încearcă să construiască în continuare imaginea DNA ca instrument al unor centre de putere:
„DNA e instrumentul folosit de mai marii zilei și de către interese străini (…) Realitatea e că sistemul a devenit un monstru”, spunea el în prima filmare, pe care ar fi lăsat-o la redacția România Tv chiar înainte de dispariție.
Cum se apără fostul președinte Băsescu
După difuzarea înregistrării, Traian Băsescu a recunoscut că discuția este reală, spune că ea a fost una privată și a avut loc la sfârșitul anului trecut.
Neagă însă orice discuție cu judecători pe dosare și spune că informațiile făcute proveneau de la „structurile specializate”
Prezentăm integral mesajul postat pe Facebook de Traian Băsescu:
Am luat notă de înregistrările apărute în mass media în serialul “Ghiţă face dreptate”. Cu privire la aceste înregistrări, fac următoarele precizări:
1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;
2. Recunosc înregistrările ca fiind reale;
3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii;
4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu;
5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu);
6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI.
Atacul lui Sebastian Ghiță asupra anticorupției
DNA a cerut instanței arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiţă, întrucât acesta nu s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova. El era așteptat la poliție pe 29 decembrie, conform programului stabilit în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.
Ghiță a dispărut însă pe 18 decembrie (cu o zi înainte de pierderea imunității parlamentare), când nu s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, unde urma să fie audiat din nou în dosarul vizitei în România a fostului premier britanic Tony Blair.
Polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale l-au pierdut pe Sebastian Ghiță pe autostradă, după ce fostul deputat a participat la întâlnirea organizată de SRI, într-un sediu al serviciului de informații, cu membrii Comisiei parlamentare de control a acestei instituții.
Dacă se va emite mandat de arestare în lipsă, el va putea fi dat în urmărire națională și internațională, și riscă pierderea cauțiunii de 60 de milioane de lei (13 milioane euro) instituită într-un alt dosar.
Sebastian Ghiță a început atacurile la adresa Laurei Codruța Kovesi și SRI anul trecut, după ce procurorii anticorupție au deschis împotriva sa mai multe dosare. El a fost deja trimis în judecată în două dintre cauze.
Mai întâi, el a sesizat Parchetul general în legătură cu faptul că, în 2012, ar fi făcut parte dintr-o comisie a Consiliului Naţional de Etică care a falsificat un raport care susținea în mod neadevărat că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.
Ulterior, a susținut că ar fi fost prieten cu Kovesi, pe care a întâlnit-o d emai multe ori în cadru privat, inclusiv la o petrecere dintr-o vilă din Sinaia:
“Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI la K2, K4 şi K14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână încă din anul 2010 şi a durat această serie de întâlniri până în anul 2014.
Realitatea e că poate sute de astfel de întâlniri au existat în aceşti ani. La unele din întâlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un şef al staţiei CIA din România”, spunea Ghiță în prima înregistrare video difuzată de România Tv după dispariția acestuia
„O întreb pe doamna pe Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia, în care ea cu mine şi cu Vasile Dîncu chefuiam cu lăutarii şi cântam La Chilia-n port, varianta pentru statul de drept”, a mai spus în acea înregistrare video.
Sebastian Ghiță a repetat și acuzația conform căreia Laura Kovesi i-ar fi trimis mesaje neoficiale de pe adresa de mail cucuveauamov@gmail.com, adresă folosită de șefa DNA pentru a comunica informații secrete.
Noul ministru al Justiției dorește o comisie parlamentară care să analizeze declaraţiile fostului preşedinte Băsescu privind condamnarea lui Dan Voiculescu
Aceste ultime atacuri ale lui Sebastian Ghiță coincid cu venirea la putere a coaliției formate din două partide, PSD șiALDE, cunoscute pentru atacurile la adresa justiției și încercările repetate de introduce noi imunități pentru politicieni.
De altfel, coaliția l-a desemnat pentru portofoliul de la Justiție pe Florin Iordache, calificat de presă drept orchestratorul așa numitei “Marțea neagră”, ziua de 9 decembrie 2013, când parlamentarii USL au încercat să forțeze adoptarea mai multor legi anti-Justiție și care ar fi blocat combaterea corupției. În pachetul pe care social-democrații și liberalii de atunci au încercat să-l treacă atunci s-a aflat și un proiect privind amnistia şi graţierea.
Întrebat miercuri, de către jurnaliști, despre posibilitatea ca o astfel de lege să fie repropusă acum, când coaliția PSD – ALDE au o majoritate confortabilă de aproximativ 67%, cel desemnat ca ministru al Justiției a recunoscut existența unei asemenea intenții:
“O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost susţinută de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur”, le-a explicat politicianul jurnaliștilor, după ce a primit avizul comisiei de specialitate din Parlament.
În ceea ce privește declarațiile fostului Traian Băsescu din înregistrarea difuzată de România Tv, el a declarat că ar fi nevoie de o comisie parlamentară care să analizeze situaţia legată de înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă şi declaraţiile fostului preşedinte Băsescu privind condamnarea lui Dan Voiculescu.
Florin Iordache vrea procurorii sub controlul Ministerului Justiției
De asemenea, Iordache le-a spus joi parlamentarilor jurişti că în mandatul său se va concentra asupra articolului 132 din Constituţie, care reglementează activitatea procurorilor:
„Voi căuta ca un text din Constituţie, fie ignorat complet de unii miniştrii ai Justiţiei, fie exercitat de alţii, să devină operaţional. Am în vedere articolul 132 din Constituţia României, privind statutul procurorilor, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea conform principiului legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic sub autoritatea ministrului Justiţiei„, a declarat Iordache, punând accent pe ultima parte a enunţului legislativ, care face referire la faptul că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului.
Întrebat de jurnalişti cum se va desfăşura activitatea procurorilor sub autoritatea ministerului, acesta a precizat: „Eu am citat un articol, 132, din Constituţie. Eu am constatat personal că, fie în unele cazuri a fost un exces al unui anumit ministru, fie, în altele, delăsarea unui alt ministru”, a spus Florin Iordache, citat de Mediafax.