Ambasadorul rus la Ankara a fost ucis luni cu focuri de armă într-un atac desfășurat într-o galerie de artă din capital Turciei, a confirmat Ministerul rus de Externe.
Atacatorul avea 22 de ani și făcea parte din trupele antirevoltă turce.
Presa oficială susține că tânărul era membru al rețelei clericului Fethullah Gulen, cel acuzat că se află în spatele puciului militar eșuat din vara acestui an.
Ambasadorul Andrei Karlov (foto) participa luni la vernisajul unei expoziții organizate la centrul municipal Çağdaş, o galerie de artă contemporană.
Presa internatională a publicat imagini video ale atentatului- ambasadorul vorbea de câteva minute când o persoană din apropiere a strigat “Allahu Akbar” și a tras 8 focuri de armă.
După ce a tras în ambasador, bărbatul, îmbrăcat cu costum și cravată, a strigat în limba turcă: ”Nu uitați de Alep. Nu uitați de Siria. Până când orașele noastre nu vor fi sigure, nici voi nu vă veți bucura de securitate. Toți cei care sunt implicați vor plăti.” Apoi, bărbatul a strigat în limba arabă: ”Noi suntem cei care am jurat credință profetului, noi purtăm jihadul”.
Agenția Ria Novosti a transmis că ambasadorul Karlov a murit pe loc, ipoteză confirmată ulterior de Ministerul rus de Externe.
Media turce, care citează personalul de securitate prezent la fața locului, afirmă că atacatorul a prezentat o legitimație de polițist la intrarea în galeria de artă. Cotidianul pro-guvernamental Yeni Şafak scrie că legitimația era emisă de Jandarmeria de la Ankara. Înregistrarea video îl prezintă pe atacator așezat în apropierea ambasadorului rus, așteptând calm momentul propice să execute atacul.
Potrivit presei turce, trupele special au înconjurat rapid galeria de artă și l-au ucis pe atacator.
Ministerul rus de Externe a declarat că este în permanent contact cu autoritățile de la Ankara, de la care a primit asigurări că cei vinovați vor plăti pentru atentat. Președintele rus, Vladimir Putin, a convocat o reuniune de urgență la care participă ministrul de Externe, Sergei Lavrov, și șefii serviciilor de securitate.
Ambasadorul Karlov a fost parte în discuțiile dintre Rusia și Turcia în urma cărora a rezultat o operațiune de evacuare a civililor din estul orașului Alep, care s-a petrecut săptămâna trecută. Karlov a jucat un rol important și în reluarea relațiilor dintre Ankara și Moscova după incidental produs în Siria, când armata turcă a doborât un avion de vânătoare rusesc.
Asasinatul de luni pune sub semnul întrebării valabilitatea acordului în baza căruia se desfășoară în prezent operațiunile de evacuare din Alep, acord deja încălcat de forțele guvernamentale siriene sprijinite de Rusia și de Turcia.
În ultima perioadă, protestele din Istanbul împotriva implicării Rusiei în conflictul sirian au intrat în peisajul cotidian, acțiuni de acest tip fiind organizate regulat în fața consulatului rus din Istanbul. Potrivit The Guardian, la proteste participă un important contingent islamist.
Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, urma să meargă marți la Moscova, pentru discuții cu omologii din Rusia și din Iran.
Turcia și Rusia se aflau pe un parcurs de îmbunătățire al relațiilor după ce acestea au fost înghețate în noiembrie 2015, când Turcia a doborât o aeronavă militară rusească.
Fatih Öke, fost atașat de presă al ambasadei Turciei la Washington a scris, pe Twitter: ”Glonțul care l-a lovit pe ambasadorul Karlov nu l-a țintit doar pe acesta. Au fost vizate chiar relațiile turco-ruse.”
Departamentul de Stat al SUA, prin vocea purtătorului de cuvânt John Kirby, a transmis: ”Condamnăm acest act de violență, orica ar fi sursa care l-a generat. Gândurile și rugăciunile noastre sunt adresate victimei și familiei acesteia”.
Ambasadorul Karlov a fost diplomat de carieră, el ocupând în trecut postul de ambasador în Coreea de Nord.