Armata siriană a cucerit luni un mare cartier din sud-estul Alep și controlează acum 90% din sectoarele de est ale orașului deținute anterior de rebeli, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.
Pe de altă parte, surse convergente citate de The Guardian anunță că ISIS a recucerit orașul antic Palmyra.
Forțele președintelui sirian Bashar al-Assad au preluat controlul luni dimineață asupra cartierului Sheikh Said, unde lupte grele se derulau duminică după-amiază, conform Obervatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
Al doilea oraș ca mărime în Siria și fostă capitală economică a țării, Alep a fost divizat în 2012 între partea de est, controlată de rebeli, și cea de est, aflată sub controlul forțelor guvernamentale.
În mai puțin de o lună, o ofensivă în forță a trupelor armatei siriene, cu sprijinul combatanților veniți din Iran și luptătorilor Hezbollahului libanez, precum și al intenselor bombardamente aeriene siriene și ruse, i-a alungat pe rebeli din cea mai mare parte a cartierelor ocupate de aceștia în oraș.
De altfel, atacuri aeriene au vizat cartierele rebelilor pe întreg parcursul nopții de duminică spre luni, până în zori, precizează OSDO.
Cel puțin 413 civili au fost uciși în estul Alep de la începutul ofensivei la 15 noiembrie, în timp ce cel puțin 139 de persoane au decedat în urma tirurilor cu rachete ale rebelilor asupra cartierelor din vestul Alep, conform Observatorului.
Declanșat în martie 2011, conflictul sirian s-a soldat cu peste 300.000 de morți și a provocat strămutarea a mai bine de jumătate din populația țării.
”Catastrofa s-a produs”
Un post de știri afiliat ISIS a anunțat duminică recucerirea orașului antic Palmyra. ”Catastrofa s-a produs, sunt șocat”, a declarat pentru The Guardian, publicație care a obținut confirmarea știrii și din partea Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Orașul Palmyra este capturat pentru a doua oară de ISIS, gruparea șocând comunitatea internbațională prin distrugerea unor vestigii antice și prin execuțiile în masă. Armata siriană, susținută de forțele rusești, a recucerit orașul în mai.
Pierderea Palmyrei este greu de explicat în condițiile în care ISIS este în întreg teatrul de război siriano-iraqian în retragere și importanți lideri fiind uciși în lupte.
Majoritatea artefactelor din Palmyra au fost deja mutate în Damasc, dar clădirile aflate în centrul istoric, toate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol. Potrivit estimărilor guvernamentale, în locxalitate au mai rămas cel mult 1.000 de civili.