4 decembrie, 2016

ue turciaGuvernul Olandei va încerca să obțină acordul celorlalte state europene pentru înghețarea timp de șase luni a negocierilor pentru aderarea Turciei la UE, a anunțat premierul  Mark Rutte.

„Vom vedea dacă există susținere în cadrul UE pentru o suspendare a negocierilor pe durata unui semestru”, a spus Rutte în conferința de presă săptămânală.

Ministrul de Externe Bert Koenders este împotriva unei astfel de soluții, însă presiunea parlamentarilor olandezi îl forțează să tatoneze poziția partenerilor europeni față de o astfel de eventuală cerere oficială, potrivit televiziunii publice NOS.


Turcia și UE au stabilit anul trecut, când au convenit semnarea unui acord pentru stoparea de către Ankara a fluxului de imigranți spre Europa, accelerarea negocierilor de aderare și liberalizarea, anul acesta, a regimului vizelor de vize

Modul în care a reacționat regimul Erdogan după încercarea eșuată de lovitură de stat din iulie a ridicat însă din nou întrebări privind statul de drept dinTurcia și respectarea drepturilor omului. Un raport al ONU făcut public săptămâna treuctă arată că tortura a devenit un instrument foarte răspândit în ultimele luni, iar autoritățile au anunțat d emai multe ori în ultimul timp că iau în considerare reintroducerea pedepsei cu moartea.

Pe 23 noiembrie, Parlamentul European a votat o rezoluție (cu rol de recomandare) pentru înghețarea negocierilor de aderare a Turciei la UE din cauza derapajelor guvernului de la Ankara.

Votul legislativului blocului comunitar a provocat furie la Ankara, unde a fost calificat drept „nesemnifictiv” și „lipsit de valoare”.


În replică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat cu anularea acordului privind restricționarea accesului migranților din Turcia către UE, lucru care provoacă teamă în unele capitale din UE.

Turcia a devenit oficial stat candidat în 1987, iar negocierile au început în 2005.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: