29 noiembrie, 2016

refugiati-africaNumărul migranților care au ajuns pe coastele Italiei în primele 11 luni ale anului a depășit nivelul istoric înregistrat în întreg anul 2014. Potrivit Ministerului italian de Interne, debarcaseră în peninsulă 171.299 de migranți până la data de 28 noiembrie 2016.

Spre comparație, în anul 2014, când s-a atins ultimul record istoric al intrărilor pe această rută, numărul a fost de 170.000 de refugiați din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

Creșterea de anul acesta s-a produs după luna martie, când a fost semnat Acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia, care a dus la stoparea fluxului spre Grecia. Măsura a făcut ca Italia să redevină principala poartă de intrare pe continent.


În 2015, circa 154.000 de migranți au ajuns în Italia, după ce au traversat Mediterana dinspre Libia, ceea ce face ca bilanțul ultimilor trei ani să se apropie de 1 milion de sosiri, scrie The Guardian.

Majoritatea imigranților care folosesc acest traseu provin din Nigeria, Eritrea, Sudan și Gambia. Sirienii nu mai folosesc această rută de mult timp.

Italia a devenit principala poartă europeană de intrare a migranților după punerea în aplicare a acordului încheiat în martie între Uniunea Europeană și Turcia pentru stoparea fluxului spre Grecia.

Situația de după 2011 din Libia a dus la înrăutățirea condițiilor de viață a lucrătorilor străini refugiați aici. Mulți dintre cei ajunși în Italia au fost exploatați și chiar răpiți pentru răscumpărări, uneori chiar torturați – potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), aproximativ 70% din refugiații intervievați în Italia au suferit o formă de exploatare în timpul călătoriei lor către Europa.


De asemenea, mulți dintre imigranții ajunși în peninsulă nu aveau de gând să ajungă în Europa, dar au luat această decizie din cauza războiului civil din Libia.

Plecările din Africa au crescut deoarece presiunile pentru stoparea fluxului din statele de tranziție nu au avut efect.

În Nigeria, țară aflată în sudul Libiei, deși pedepsele împotriva traficului s-au înăsprit, la solicitarea UE, nu s-a reușit oprirea migrării, ci dimpotrivă, numărul celor care au plecat spre nord a crescut în 2016. Aproximativ 1,4 milioane de persoane și-au părăsit domiciliile din cauza grupării Boko Haram.

Dintre africanii care au fost forțați să-și părăsească domiciliile, 93% au rămas pe continentul unde s-au născut, și numai 3,3% au ajuns în Europa.

rute-refugiati-africa

Strategia de tip militar aplicată pentru blocarea rutei central-mediteraneană a eșuat

Strategia europeană de blocare a rutei central-mediteraneană a eșuat, în pofida faptului că a fost bazată pe un răspuns în stil militar – europeni, inclusiv Marea Britanie, au trimis fregate pentru arestarea traficanților în apele internaționale.

Traficanții libieni și-au schimbat imediat metodele și, pentru a reduce riscurile, i-au trimis pe imigranți spre Italia în bărci pilotate chiar de ei.

Asta a diminuat într-adevăr riscul arestării traficanților, dar a crescut numărul celor morți în timpul traversărilor. Numai în primele 5 luni ale acestui și-au pierdut viața în Mediterană 2.443  de persoane, iar pe întreg anul se estimează că  4.663 de migranți au murit în tentativa extrem de riscantă de traversare a Mediteranei.

Refugiați morți între 1 ianuarie și 31 mai 2016:

refugiati-morti-mai-2016

În adăposturile din Italia sunt găzduiți în prezent peste 176.000 de solicitanți de azil, numărul cererilor înaintate în cursul anului fiind tot unul record.

Conform cifrelor oficiale, până la sfârșitul lunii octombrie au sosit în Italia aproape 23.000 de minori neînsoțiți, în majoritate băieți la vârsta adolescenței, comparativ cu totalul de 13.000 din întregul an 2014.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: