UPDATE. Mii de cetăţeni moldoveni stau la cozi, duminică, la secţiile de votare din străinătate pentru a vota noul preşedinte, după ce în ultimele zile s-au organizat pe Facebook.
S-au format cozi lungi în special la secţiile de votare din Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti, iar la unele dintre acestea au început să se epuizeze buletinele de vot înainte ca oamenii să poată vota.
Secţiile de votare care au rămas fără buletine sunt la Stratfort (Marea Britanie), Bucureşti (România), Parma și Padova (Italia), ambele secții din Moscova (Rusia), Dublin (Irlanda), ambele secții din Paris și la secția Villeneuve Saint Georges (Franța).
Maia Sandu a cerut demisia ministrului de Externe și a președintelui Comisiei Electorale Centrale pentru modul în care a fost organizat votul în diaspora.
Până la ora 17.00, la secţiile de vot din străinătate votaseră 100.102 de moldoveni.
Știrea inițială. Secțiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-au deschis duminică dimineață în Republica Moldova.
Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), se confruntă în turul al doilea al scrutinului prezidențial.
Pe 31 octombrie, în primul tur, la anunțarea primelor rezultate parțiale, după numărarea a puțin peste 30% dintre voturile exprimate, candidatul pro-rus Igor Dodon a fost creditat cu 55,47% dintre voturi, iar candidatul opoziției pro-occidentale, Maia Sandu, cu 30,29%.
Igor Dodon a intrat însă pe un trend descendente pe măsură ce creștea numărul voturilor prelucrate, trendul procentului candidatului pro-occidental fiind invers, adică crescător.
De remarcat eșecul (locul 4, cu puțin peste 3% dintre voturile exprimate) înregistrat de fostul premier Iurie Leancă, cel care a insistat să candideze în ciuda faptului că liderul PPE, Joseph Daul, i-a solicitat în campanie să renunțe la candidatură în favoarea Maiei Sandu.