1 noiembrie, 2016

banca-mondiala-logoBanca Mondială și România au aniversat marți 25 de ani de colaborare, perioadă în care, potrivit declaraţiei vicepreședintelui Cyril Muller, Bănca Mondială a acordat peste 12,5 miliarde dolari de dolari și a ajutat la implementarea a mai mult de 95 de proiecte.

Prima cooperare a Băncii Mondiale cu România a început însă în 1972, când România a aderat la BIRD.

Primul împrumut, în valoare de 60 milioane dolari, a fost destinat Uzinei Tecuci Fertilizare, în 1974.


Regimul comunist a decis însă în anii 80 să plătească integral datoriile acumulate și să renunțe la colaborarea cu finanțatorii internaționali.

Peste 9,1 miliarde de dolari, adică 73% din totalul finanţărilor, au însumat cele 64 de proiecte finanţate de la reluarea activităţii după 1990, primul program- Asistență tehnică și Importuri Esențiale- începând în iunie 1991, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Cele mai mari proiecte derulate cu succes au fost cele aprobate în iunie 2012 (Politica de dezvoltare DDO, 1,33 mld USD) şi în mai 2014 (Împrumutul pentru politica de dezvoltare şi eficacite fiscală, 1,03 mld. USD).

În anii 1990, Banca a acordat sprijin de trei miliarde USD prin „împrumuturi și granturi pentru proiecte de sprijin bugetar”.


Mai mult de 20 de proiecte au fost implementate „pentru a sprijini tranziția României la economia de piaţă și pentru a asigura investiții critice necesare în materie de sănătate, educație, protecție socială, protecția copilului, patrimoniul cultural și conservarea biodiversității.

În energie, Banca Mondială a sprijinit liberalizarea tarifelor la gaze și energie electrică și privatizarea și oferta publică a celor mai importante companii din acest sector.

„Drept urmare, România este în prezent una dintre cel mai puțin dependente țări UE privind resursele energetice externe, cu o piață energetică dinamică, tarife competitive și un cadru legal aliniat cu Pachetul UE de energie”, potrivit oficialului Băncii Mondiale.

În prezent, sunt active 11 prograne derulate de Banca Mondială, însumând peste 1,64 miliarde USD, cu valori între două milioane de dolari şi 710 milioane de dolari.

Proiectele amânate, tergiversate sau abandonate :

Relația cu Banca Mondială nu a fost întotdeauna una fericită: în 25 de ani, 11 programe, însumând 1,3 miliarde USD, au fost abandonate din diferite cauze.

Printre acestea:

  • un proiect de dezvoltare al Văii Jiului,
  • două proiecte pe agricultură, unul de dezvoltare rurală,
  • unul de reformă al Sănătății,
  • unul de reformă a instituțiilor fiscale 
  • un proiect pentru hidrocentrala Tarnița.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: