25 august, 2016

ciolos_filipRomânia continuă să rămână un sprijin activ în găsirea unor soluții pentru conflictul transnistrean, a declarat joi premierul Dacian Cioloș, după întrevederea cu omologul moldovean, Pavel Filip.

„Încurajăm reluarea discuțiilor în formatul 5 plus 2. Aici cred că este important ca și Republica Moldova să își stabilească, Guvernul să își stabilească foarte clar obiectivele pe care le are, iar noi sperăm ca (…), într-un mod de abordare foarte pragmatic, să fie găsite soluții. (…) România continuă să rămână un sprijin activ în găsirea unor soluții pentru acest conflict. Cred că foarte multe lucruri depind și de modul pragmatic în care părțile vor aborda această discuție”, a afirmat premierul Cioloș, într-o conferință de presă comună cu omologul său moldovean Pavel Filip, la Chișinău, întrebat cum vede rezolvarea conflictului transnistrean.

Premierul moldovean, Pavel Filip, a catalogat ca fiind „o realizare” menținerea păcii în această regiune: „Din punctul meu de vedere, este o realizare că se menține pacea în această regiune. (…) Este foarte important că am reușit anul acesta, după o pauză foarte îndelungată, să reluăm negocierile în formatul 5 plus 2. Pe această dimensiune, Republica Moldova este foarte activă, sunt foarte multe chestiuni la ordinea de zi și abordarea noastră este să mergem mai întâi pe cele care vin în confortul cetățeanului și nu contează că acest cetățean al Republicii Moldova locuiește pe partea stângă sau pe partea dreaptă a Nistrului”, a spus Filip.


Acesta a mai afirmat că există „o limită” peste care Republica Moldova nu poate trece în privința statalității și integrității țării.

A doua tranșă de împrumut, după un acord cu FMI

Premierul Dacian Cioloș a mai anunțat joi, după întrevederea cu  Pavel Filip, că a doua tranșă din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova poate să aibă loc după ce va exista o decizie a board-ului Fondului Monetar Internațional legat de încheierea unui acord cu Republica Moldova.

Premierul Cioloș a explicat la Chișinău că măsurile pe care Guvernul României le-a legat de prima tranșă a acestui împrumut nu au fost niște condiționalități puse de cineva care dă cuiva care cere: „Au fost niște măsuri care au rezultat și din problemele ridicate chiar de oamenii care erau în stradă acum câteva luni la Chișinău și au rezultat din nevoia de a progresa pe diferite domenii importante, economic, bancar, financiar, reforma justiției în Republica Moldova, iar abordarea pe care noi am avut-o a fost aceea de a încerca să facem în așa fel încât acest împrumut pe care România îl acordă Republicii Moldova să deschidă clar calea finanțărilor externe și din alte surse, de la Fondul Monetar Internațional, de la Comisia Europeană”.

Asigurările lui Pavel Filip

”Moldova urmărește nu doar să se racordeze la spațiul de valori și principii europene, ci și la rețelele europene de energie, pentru a înlătura vechi și importante vulnerabilități, iar România a fost și rămâne în continuare cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova, contribuind la aspirația noastră de a ne transforma într-un stat european și democratic. De aceea, am convenit să accelerăm în următoarele luni cooperarea energetică, care este una de prioritate majoră pentru Republica Moldova. Atunci când vorbim despre securitatea unui stat nu putem să nu luăm în calcul și securitatea energetică. Vom avansa atât pe interconexiunile pe energie electrică, (…) vom dezvolta și interconexiunea pe gaze naturale, vorbesc în acest caz despre extinderea gazoductului Ungheni — Chișinău”, a spus și premierul moldovean Pavel Filip.


El a subliniat că integrarea europeană este „proiectul de țară” al Republicii Moldova. „Sunt convins astăzi mai mult ca niciodată că România este un prieten dedicat și apropiat al Republicii Moldova, dovadă și parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană și proiectul nostru comun de a fi împreună în Europa, în Uniunea Europeană”, a afirmat Filip.

Premierul moldovean a mulțumit pentru „expertiza și experiența valoroasă” oferite de România pentru avansarea agendei europene. El a lansat o invitație și către oamenii de afaceri români să vină să investească în Republica Moldova. Șeful Guvernului de la Chișinău a precizat că a discutat cu premierul Cioloș și despre explorarea unor modalități de garantare a investițiilor, dar și despre fluidizarea traficului în vamă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: