14 decembrie, 2011

Anul 2012 va fi unul de „risc maxim” pentru România, dacă se vor diminua, peste limitele funcţionale, fluxurile de capital din bănci, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, care speră ca băncile mamă să fie extrem de responsabile în acest sens.

„2012 este un an de risc maxim pentru România dintr-un motiv fundamental: de diminuare peste limite funcţionale a fluxurilor de capital din bănci. Dacă nu se va întâmpla asta, România trece bine peste 2012, chiar dacă se prefigurează un an agricol mult mai slab din cauza secetei. Avem acest risc major. Sper ca băncile – şi nu băncile din România – băncile mamă să fie extrem de responsabile”, a spus Băsescu, citat de Mediafax.

Şeful statului a spus că România va trece cu bine de anul 2012 dacă se va ajunge la un „modus vivendi” cu băncile din zona Euro, astfel încât să nu se opereze retrageri de capital de pe piaţa românească.


„Dacă reuşim să ajungem la un modus vivendi cu băncile din zona Euro să nu se producă o retragere masivă de capital de pe piaţa românească, România trece bine de 2012, trece fără bruscări de genul celor din 2010. Sperăm să ajungem la o înţelegere cu acest politician nou care se numeşte «piaţa bancară din România»”, a spus Băsescu.

Preşedintele a subliniat, că, pe de altă parte, în 2012 vor continua procesele de diminuare a cheltuielilor statului cu mutarea resursei către investiţii, proces care se vede şi în bugetul trimis la Parlament.

Şeful statului a precizat că în 2012 România va continua „nemilos” procesele de reformă a statului, chiar dacă este vorba despre un an de criză, şi a subliniat că va continua şi reducerea aparatului de stat în teritoriu şi la nivel central.

„Chiar dacă am intrat într-o cifră medie rezonabilă din punct de vedere al cheltuielilor statului ca urmare a măsurilor din 2010, 2011, încă avem cheltuieli care nu reflectă capacitatea României de a susţine aceste cheltuieli cu aparatul de stat şi cu programele sociale. Aceste două zone vor fi zone de prioritate în reducerea cheltuielilor bugetului de stat aşa cum se reflectă ele acum”, a spus şeful statului.

Ministrul Orban: Expunerea băncilor pe România – subiect de negociere în pactul fiscal


Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a arătat că, în cadrul negocierilor privind semnarea acorului nterguvernamnetal de guvernanţă fiscală, România va negocia privind menţinerea expunerii băncilor din zona euro.

”Una dintre chestiuni se referă la nivelul de expunere a filialelor băncilor din zona euro, menţinerea nivelului de expunere, dar ţine, mai degrabă, de un proces mai larg, procesul de recapitalizare a băncilor”, a declarat Orban, într-un interviu acordat Agerpres.

Ce mai negociază România în pactul de guvernanţă:

  • În ce măsură se doreşte să se ajungă la o armonizare a standardelor sociale
  • Impozitarea directă, în ce măsură şi până unde se va merge cu acest proces, vorbim de o coordonare a politicilor fiscale sau de o armonizare a acestor politici fiscale, care poate să conducă o coordonare sau impozite similare sau identice în statele membre. ”Aici, fiind prezent la masa discuţiilor, poţi să-ţi ridici obiecţiile pe care le ai şi în măsura în care ai parteneri cu poziţii similare, poţi să te opui introducerii unor asemenea prevederi sau să propui anumite prevederi”, a comentat ministrul Afacerilor Europene.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: