ONU cere de urgență o pauză umanitară și acces în zona devastată de război a Alepului, pentru a putea acorda ajutor civililor prinși în acest conflict și pentru repararea rețelelor de apă și electricitate din oraș.
Aproximativ două milioane de persoane au fost afectate de luptele din jurul Alepului, după ce grupurile de opoziție au declanșat asaltul final asupra celui mai mare oraș din Siria, controlat de trupele regimului Bashar al-Assad.
Potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Asistenței Umanitare (OCHA), aproximativ 250.000 – 275.000 de oameni au rămas blocați în estul Alepului de la începutul lunii iulie, după închiderea drumului Castello, ultima rută de acces din zonă.
Din 6 august, o altă șosea – Khanasser, principala cale de acces din vestul Alepului, a fost și ea blocată, ceea ce face ca numărul civililor prinși în conflict să se ridice la peste două milioane de persoane.
În ultimele săptămâni, comunitățile din estul și vestul orașului au fost puternic afectate de luptele dintre forțele guvernamentale și cele ale rebelilor, mai mulți civili fiind uciși sau răniți, se spune într-un comunicat al ONU.
Aceasta face ca organizația să fie extrem de îngrijorat de consecințele pe care le vor suporta cele aproximativ două milioane de civili dacă rețelele de apă și electricitat nu vor fi reparate imediat.
ONU cere încetarea confruntărilor pentru cel puțin 48 de ore săptămânal pentru a fi făcute aceste reparații și a putea livra alimentele și medicamentele necesare populației. De asemenea, solicită din partea tuturor părților garantarea securității, siguranței și demnității civililor și a infrastructurii.
„ONU reiterează apelul pentru încetarea imediată a tuturor atacurilor. Atunci când este utilizat pentru a priva locuitorii, în mod intenționat, de alimente și de alte elemente esențiale pentru supraviețuire, asediul reprezintă o crimă de război”, atrage atenția ONU, la finalul comunicatului prin care cere suspendarea luptelor.
Bătălia pentru Alep
În urmă cu 10 zile, rebelii au lansat cel mai important atac din 2012 încoace, însă bombardamentele rușilor, care-l sprijină pe al-Assad, au încetinit ofensiva. Rebelii dețineau controlul asupra părții estice.
În weekend, o coaliție a grupurilor de opoziție a înregistrat un important succes împotriva armatei siriene epuizate și luată prin surprindere. Rolul central l-a avut un grup nou de rebeli, islamist, desprins dintr-un afiliat sirian al al-Qaida.
Asediul a fost condus de Jabhat Fateh al Sham, fostul Front Nusra, grup care în urmă cu două săptămâni anunța ruperea legăturilor cu al-Qaida pentru a construi o alianță mai strânsă cu alte grupări jihadiste și rebele din Siria, scrie CNN.
„Unificarea eforturile este imperios necesară pentru a atinge obiectivele revoluției siriene”, a anunțat Jabhat Fatah Al Sham, care anticipa „o fuziune completă a tuturor grupurilor sincere.”
Liderul acestei formațiuni, Abu Muhammad al-Julani (care a condus Frontul Nusra) a declarat că atacurile sinucigașe al membrilor săi au jucat un rol important în ofensiva din Alep.
Confruntările dintre grupurile de opoziție și cele guvernamentale s-au mutat în interiorul orașului, iar înregistrări video prezentate de CNN arată că sâmbătă ar fi avut loc joncțiunea dintre rebelii aflați în oraș și cei veniți din sud-vest.
Chiar dacă alianța rebelilor este dominată de grupuri jihadiste, ofensiva din Alep include și câteva grupuri susținute de Occident, precum Harakat Nour al-Din al-Zenki.
Potrivit analiștilor, succesul rebelilor va avea un puternic ecou în rândul populației care se simte trădată de Occidentul ce nu a reușit să-i salveze pe civili. „Lumea a abandonat Alepul; jihadiștii au venit să-l salveze. Al-Qaida rebranduită nu-și putea dori mai mult”, a comentat pe Twitter Kyle Orton, de la Henry Jackson Society.
Echilibrul de forțe în interiorul alianței se va stabili probabil la sfârșitul bătăliei decisive pentru Alep, care tocmai se pregătește.