26 iulie, 2016

hackerFBI a anunțat luni că investighează scurgerea a circa 20.000 de emailuri de pe serverele Comitetului Naţional Democrat (DNC).

Faptul că această corespondență a fost făcută publică vineri, cu numai trei zile înainte de Convenția Democraților, ridică semne de întrebare privind implicarea serviciilor secrete ruse și încercarea acestora de a influența alegerile din SUA – potrivit unor acuzații publice lansate de democrați.

Autoritățile americane și experții în securitate cibernetică știau deja că hackerii implicați în atacul ce a avut loc în iunie sunt ruși. Ultimele detalii apărute în acest caz i-au făcut pe oficiali americani să declare luni că scurgerea mesajelor electronice de pe serverele DNC pare a fi parte a unei operațiuni ample care are ca țintă organizații politice și think tank-uri academice din Washington.


FBI a trimis experți în cibernetică la Comitetul Republican și la mai multe organizații și think thank-uri pentru a discuta măsurile de securitate pe care le aplică și să-i sfătuiască să investească mai mult în asigurarea rețelei de computere.

Corespondența a șapte responsabili ai Partidului Democrat care își arătau disprețul față de Bernie Sanders, rivalul lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate, a dominat presa americană pe parcursul weekendului, după ce WikiLeaks a publicat vineri cele aproximativ 20.000 de e-mailuri.

Duminică, președinta Partidului Democrat, Debbie Wasserman Schultz, a fost obligată să-și anunțe demisia din cauza acestor e-mailuri.

Scopul operațiunii ar fi să-l favorizeze pe Donald Trump, reprezentantul republicanilor în alegerile prezidențiale, mult mai critic față de NATO decât Hillary Clinton, susțin cei din echipa celei desmenate de democrați, dar și analiști politici.


„Nu cred să fie o coincidență că aceste e-mailuri au fost publicate în ajunul convenției”, a declarat Robby Mook, directorul de campanie al lui Hillary Clinton.

Săptămâna trecută, Trump a declarat pentru The New York Times că, dacă va ajunge președinte, nu va apăra aliații NATO în cazul unei agresiuni din partea Rusiei, decât dacă „și-au îmdeplinit obligațiile față de noi.”

Este primul candidat republican care pune în discuție angajamentul SUA în cadrul NATO.

Spre deosebire de Trump, Hilarry Clinton a fost foarte critică față de Rusia, iar atunci când a aceasta a invadat Ucraina, în 2014, l-a comparat pe președintee Vladimir Putin cu Hitler.

Atacul cibernetic a avut loc luna trecută și a fost descoperit de firma pentru securitate cibernetică Crowdstrike.

Autorii acestuia sunt două grupuri de hackeri cunoscuți ca fiind apropiați de autoritățile ruse – „Cozy Bear” și „Fancy Bear” sunt „angajate în activități de spionaj politic și economic în beneficiul Federației Ruse”, explicau cei de la Crowdstrike.

Potrivit Crowdstrike, hackerii sunt aceiași care penetrat Departamentul de Stat, Casa Albă și sistemul neclasificat al Pentagonului, în 2015.

Serghei Lavrov neagă amestecul Rusiei

Subiectul, spune Reuters, a fost discutat marți de secretarul de stat al SUA, John Kerry, și omologul său rus – Serghei Lavrov, la reuniunea anuală a Asociației națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Potrivit RIA Novosti, ministrul Lavrov ar fi răspuns „Nu îmi place să folosesc înjurături”, atunci când a fost întrebat de un jurnalist american despre implicarea Rusiei în sustragerea corespondenței democraților.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: