Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și miniștrii afacerilor externe din UE au avertizat luni Turcia că trebuie să se opună tentației unei represiuni generalizate după lovitura de stat eșuată, relatează AFP.
„Noi spunem astăzi că statul de drept trebuie protejat pentru binele Turciei. Nu există nicio scuză pentru ca Turcia să se îndepărteze de statul de drept, vom trimite un mesaj puternic în acest sens „, a afirmat vicepreședintele CE Federica Mogherini înainte de reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai UE, de la Bruxelles.
Mesajul diplomatic al Înaltului reprezentant UE pentru afaceri externe și politică de securitate a fost eclipsat de la distanță de declarația de luni a purtătorului de cuvânbt al guvernului de la Bonn, care a transmis Turcie direct că reintroducerea pedepsei cu moartea evocată recent de Recep Tayyp Erdogan va reprezenta ”sfârșitul negocierilor de aderare” ale Ankarei la UE.
La Bruxelles, ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, a avertizat: ”Trebuie să fim vigilenți pentru ca autoritățile turce să nu instituie un sistem politic care să facă o cotitură de la democrație. Turcia a avansat mult, a făcut multe progrese, multe reforme în acești ultimi ani, pericolul ar fi deci al unei devieri de la democrație”.
În total, circa 6.000 de militari au fost deja arestați, agenția Anadolu anunțând că între aceștia se numără cel puțin 103 generali sau amirali turci. Aaproape 3.000 de mandate de arestare au fost emise împotriva unor judecători și procurori după tentativa de lovitură de stat, declanșată vineri seara, care s-a soldat oficial cu 290 de morți, dintre care peste 100 de puciști.
Comisarul european pentru extindere Johannes Hahn, responsabil de dosarul candidaturii Turciei la UE, a sugerat că guvernul turc pregătise deja, înaintea tentativei de lovitură de stat, o listă a persoanelor care urmau să fie arestate. „Faptul că listele au fost disponibile imediat după eveniment arată că ele fuseseră pregătite pentru a fi utilizate într-un anumit moment”, a remarcat Hahn.
Cererea de aderare a Turciei la UE întâmpină dificultăți din cauza neliniștilor crescânde ale statelor membre față de derivele autoritare ale regimului președintelui Recep Tayyip Erdogan în materie de libertate a presei și de drepturi ale omului, comentează AFP.
Boris Johnson, care a asistat la primul său consiliu al miniștrilor afacerilor externe din UE la Bruxelles, după numirea sa surpriză la conducerea Foreign Office, a invitat de asemenea autoritățile turce la „reținere și la moderație”.
Ministrul de externe belgian Didier Reynders a cerut și el autorităților turce „să reacționeze în mod proporționat”. El și-a exprimat în special temerea în legătură cu posibilitatea restabilirii pedepsei capitale în Turcia, menționată duminică de Erdogan.
Pedeapsa cu moartea a fost abolită oficial în 2004 în cadrul procesului de aderare a Turciei la UE.
Un răspuns
Autoritatile turce si presedintele Erdogan au atras intr-o cursa o serie de capi ai armatei pentru a finaliza epurarea armatei, justitiei, jandarmeriei si institutiilor media, inceputa acum mai bine de 3 ani.
Toate amenintarile cu blocarea negocierilor de aderare la UE sau de suspendare din NATO ii lasa rece.
Singura solutie ar putea fi una economica: embargoul. Sa ramana sa face schimburi economice cu ISIS si Rusia, adevaratii aliati ai Turciei.