28 iunie, 2016

ciolos-cu-un-marPremierul Dacian Cioloș a anunțat marți, înaintea ședinței de guvern, adoptarea iminentă a două măsuri fiscale: scăderea TVA pentru lucrări agricole și scutirea de impozitul pe venit a cercetătorilor.

Legat de facilitățile pentru agricultură, acestea ar privi scăderea TVA, de la 20 % la 9%, începând cu luna august 2016, pentru lucrările agricole, dar și pentru livrarea de ”inputuri” necesare sectorului agricol, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide.

„Sper că Ministerul de Finanțe a venit cu aceste propuneri pe care le-am discutat în trecut, e vorba de propuneri de facilități fiscale, care, fără a afecta în mod semnificativ bugetul de stat, ar putea să ducă la stimularea creșterii economice și a dezvoltării activității productive sau inovative.


Mă gândesc la măsuri care vizează sectorul agricol. Vrem să propunem ca de la 1 august anul acesta TVA-ul pentru lucrări agricole, pentru livrarea unor inputuri necesare sectorului agricol, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide și alte produse necesare însămânțării sau cultivării plantelor în agricultură, dar și pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole și întreținerii culturilor agricole, TVA-ul pentru achiziția acestor inputuri și pentru prestarea acestor servicii să scadă de la 20% la 9%”, a spus Dacian Cioloș.

În plus, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică ar putea fi scutite de la plata impozitului.

„Ne propunem ca persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică să fie scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. (…) Măsura, în măsura în care vom decide acest lucru astăzi, ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii august 2016”, a spus Cioloș.

Premierul a menționat că, în România, se cheltuiește pentru cercetare și dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puțin decât media europeană. Totodată, prim-ministrul a atras atenția că sectorul de cercetare-dezvoltare din România este încă subdimensionat.


„Dincolo de mâna de lucru relativ ieftină pe care România a putut să o ofere în timp, observăm că din ce în ce mai mult sunt solicitați ingineri, specialiști, cercetători, care vin să aducă valoare adăugată investițiilor care se fac în România în diferite sectoare economice. În același timp, sectorul de cercetare-dezvoltare din țară este încă subdimensionat. De aceea, prin facilitățile pe care le oferim sperăm să stimulăm atât investițiile unor companii private în cercetare-dezvoltare, cât și interesul din partea tinerilor de a se forma și de a lucra în acest domeniu”, a arătat premierul Cioloș.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: