10 iunie, 2016

Moon Express Photo: Alex Washburn
Directorul executiv al Moon Express, Bob Richards, a dat de lucru guvernului american

Agențiile guvernamentale americane lucrează la elaborarea unei legislații provizorii în baza căreia companiile private vor primi drept de aselenizare începând de anul viitor, anunță BBC.

În paralel, scrie publicația britanică, Congresul american pregătește modificarea cadrului juridic permanent care să guverneze viitoarele misiuni comerciale pe Lună, pe Marte sau alte destinații din exteriorul orbitei terestre.

Planurile diverselor companii private care doresc să organizeze misiuni pe Lună sau să lanseze nave spațiale în afara orbitei se lovesc de obstacole legislative din cauză Statele Unite nu au reglementări care să privească activități spațiale private, afirmă oficiali din cadrul guvernului și din rândul companiilor.


“Astăzi nu avem autoritate formală să reglementăm activități pe orbită sau pe alte planete din sistemul solar. Este o problemă cu care ne confruntăm”, admite George Nield, șeful oficiului de transport comercial spațial din cadrul Federal Aviation Administration.

Un tratat internațional semnat în 1967 obligă SUA și restul semnatarilor să autorizeze și să supravegheze activitățile spațiale derulate de entități ne-guvernamentale.

Dar nicio agenție americană nu are autoritate să reglementeze activitățile spațiale comerciale, cu excepția lansării de rachete, reintrării în atmosferă a navelor spațiale și operării de sateliți pe orbita terestră.

Chestiunea a devenit presantă în parte ca urmare a faptului că o companie din Florida, Moon Express, a solicitat guvernului american permisiunea să aselenizeze un modul lunar în 2017. Până în prezent, doar agențiile guvernamentale au derulat activități în spațiul extra terestru.


”Nicio companie privată nu a cerut până acum permisiunea să iasă în afara orbitei terestre. Noi suntem pionierii”, declară directorul executiv al Moon Express, Bob Richards, care a refuzat să explice exact care este misiunea pe care o pregătește compania.

Și alte state, anunță BBC, se pregătesc să stabilească reglementări în concordanță cu tratatele internaționale pentru misiuni spațiale comerciale.

Luxemburg a anunțat săptămâna trecută că s-a asociat cu două companii americane interesate să desfășoare activități miniere pe asteroizi, constituind un fond de 200 milioane euro pentru ca firmele spațiale să se relocheze în Marele Ducat.

Potrivit BBC, și Emiratele Arabe Unite sunt interesate să devină un ”paradis” pentru companii care plănuiesc activități comerciale spațiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: