25 mai, 2016

raluca prunaMinistrul Justiției, Raluca Prună, respinge recentele critici formulate de fostul premier Victor Ponta cu privire la o presupusă întârziere a transpunerii în legislația națională a unei Directive Europene privind dreptul la un proces echitabil.

Într-o postare pe Facebook, Raluca Prună îi transmite fostului premier că mai sunt aproape 2 ani până la termenul-limită de transpunere a respectivei norme europene.

Anunțând că apreciază preocuparea pentru subiect, ministrul îl informează pe Victor Ponta că în prezent lucrează la transpunerea unei alte directive, privind confiscarea extinsă, cu termen-limită care expiră peste 5 luni.


Pe contul de Facebook, Raluca Prună a scris marți seara:

Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii in drept știu deja: termenul general de transpunere in dreptul intern al unei directive este de regula 2 ani (uneori chiar 3 ani).

Romania nu are chiar un track record impecabil in materia asta (adesea din vina nemijlocita a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 Directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de … 6 ani.

Mi se reproșează, pe fundal politic si electoral, ca ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018 (nu e gluma;-)


Inainte de 1 Aprilie 2018, echipa din Ministerul Justitiei lucreaza pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice:

–        Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE. Termen: 4 octombrie 2016

–        Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016

–        Directiva 2014/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind ordinul european de anchetă în materie penală. Termen: 22 mai 2017

Va asigur ca, împreuna cu echipa din Ministerul Justitiei, depun toate eforturile pentru ca aceste 3 directive să fie transpuse în legislația internă fără întârzieri. Încep in ordinea de pe tricou, cu directiva 2014/42/EU, a confiscării extinse;-) Si contez pe ajutorul neașteptat al celor convertiți recent.

Exista vreme pentru toate, spun numai sa luam directivele pe rand, nu peste rand. Restul e campanie electorală…

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: