12 mai, 2016

refugiatiPrincipala rută de intrare în Europa a imigranților se pare că a revenit la Italia, țara care a fost, în prima fază a exodului din Orientul Mijlociu și nordul Africii, principala poartă de acces pe continent. Acesta este efectul Acordului dintre UE și Turcia, scrie Euobserver.

Conform ultimelor date ale ONU, în aprilie, pe țărmul Italiei au ajuns 9.149 imigranți, în timp ce în Grecia au acostat doar 3.462 de persoane.

Este prima dată în ultimele 12 luni când numărul imigranților debarcați în Italia este mai mare decât cel al refugiaților ajunși în Grecia.


Asta nu înseamnă că a crescut spectaculos numărul celor care aleg Italia, ci că au scăzut semnificativ imigranții care aleg și reușesc să ajungă în Grecia.

În martie anul acesta, luna de dinainte de intrarea în vigoare a Acordului prin care Ankara se angaja se preia imigranți din Grecia, 26.971 persoane sosiseră pe Marea Egee, în timp ce numărul celor care au străbătut Mediterana până în Italia a fost de 9.676.

Imigranții care sosesc în Italia nu provin însă din Siria, Irak și Afganistan, cele trei grupuri majore din car fac parte refugiații di Grecia, ci vin din Nigeria, Gambia, Somalia și alte țări din Africa subsahariană.

Austria dorește să oprească fluxul de imigranți prin blocarea pasului Brenner

Această situație explică temerile că ar putea urma o creștere importantă a fluxului pe ruta Marea Mediterană – nordul Europei, și a determinat Austria să restricționeze accesul prin punctul Brenner, de la granița cu Italia.


În urmă cu câteva zile, președintele Comsiiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertiza Austria că o eventuală blocare a frontierei cu Italia în pasul Brenner va provoca o „catastrofă politică”.

Pasul Brenner este un important nod de transport în rețeaua europeană, leagă Europa Meridională de zona centrală şi nordică a continentului, iar blocarea ar provoca pierderi economice imense și va avea consecințe politice majore.

Succesul Acordului cu Turcia nu o ajută în sondaje pe Angela Merkel 

În pofida relativului succes al Acordului cu Turcia, cancelarul Angela Merkel, principalul promotor al acestei înțelegeri, este criticată în Germania pentru că a făcut prea multe concesii Ankarei.

În aprilie, au ajuns în Germania doar 16.000 imigranți, comparativ cu 120.000 în decembrie 2015, dar sondajele arată că numai 36% din intervievați vor ca Angela Merkel și CDU să conducă executivul ce va fi format după alegerile federale din 2017.

Acordul dintre UE şi Turcia cu privire la trimiterea migranţilor din insulele greceşti în Turcia a fost dur criticat de Naţiunile Unite, dar şi de agenţiile internaţionale ce militează pentru drepturile omului, fiind privit drept imoral şi considerat o încălcare a dreptului umanitar internaţional. Grupurile de apărare a dreptului omului susţin că Turcia nu poate asigura o protecţie adecvată pentru refugiaţii sirieni.

Acordul, alături de securizarea graniţelor europene, a făcut ca imigranţii să nu mai poată trece cu uşurinţă spre nordul Europei, ceea ce a redus numărul celor ce şi-au făcut drum către Grecia.

Planul încheiat de Ankara cu Bruxelles prevede ca pentru fiecare refugiat sirian retrimis din Grecia în Turcia, un altul va fi ‘reinstalat’ într-o țară din UE, în limita a 72.000 de locuri. În contrapartidă, UE a acceptat să relanseze discuțiile privind aderarea Turciei și să accelereze procesul de liberalizare a vizelor, însă ambele depind de capacitatea Turciei de a îndeplini criteriile impuse de UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: