16 aprilie, 2016

polonezRusia este mult mai periculoasă decât ISIS, a afirmat în fața presei ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski (foto), aflat vineri în vizită în Slovacia.

”Potrivit tuturor dovezilor, activitățile Rusiei reprezintă o amenințare existențială pentru că aceste activități pot distruge state”, a afirmat la Waszczykowski, citat de The Guardian, în cuvântul rostit la o dezbatere privind viitorul NATO, organizată în cadrul forumului anual Globsec de la Bratislava, care a început vineri.

”Ne confruntăm, de asemenea, și cu alt gen de amenințări, non-existențiale din punct de vedere statal, precum terorismul sau criza migrației”, a completat ministrul de externe polonez, care ca descris, de exemplu, ISIS drept o foarte serioasă amenințare, dar care ”nu poate pune în discuție existența Europei”.


În cadrul discursului său, Witold Waszczykowski a solicitat NATO să aprobe staționarea de trupe la granițele estice ale alianței. ”Ar reprezenta un simbol al determinării de a apăra flancul estic al NATO. Sigur, putem discuta despre amploarea amplasării trupelor”, a afirmat oficialul polonez cu trimitere la deciziile care urmează să fie adoptate la summitul NATO din iulie, de la Varșovia.

Mesaje similare, mult mai diplomatice, din partea Cehiei și României

Chiar dacă a avertizat că Rusia ”nu ar trebui izolată”, și ministrul ceh al Apărării, Martin Stropnický, a afirmat în cadrul discuțiilor de la Bratislava că întărirea capacității colective de apărare a NATO ar trebui să constituie principalul punct de pe agenda reuniunii din vară de la Varșovia.

În cadrul aceluiași panel de discuții, Martin Stropnický a precizat că Rusia, în mod curent, ”testează capacitățile de apărare ale NATO în regiunea Baltică”, acolo unde un număr de state sunt permanent sub presiune.

La dezbaterea intitulată „The Future of NATO. Will the Warsaw deliver?” a participat și ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, care ca fost ”pe aceeași lungime de undă” cu oficialul ceh. Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Comănescu a vorbit despre necesitatea unui ”răspuns adecvat din partea NATO”, prin adoptarea unor ”decizii ambiţioase” la Summit-ul din iulie de la Varşovia care să consolideze securitatea spaţiului euro-atlantic.


” Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat importantă unui pachet substanțial de decizii privind adaptarea  pe termen lung a NATO, incluzând o prezenta Aliata persistentă, robustă şi echilibrată pe flancul estic. Între obiectivele urmărite de România la viitorul Summit, şeful diplomației române a menționat, de asemenea, declararea  Capacităţii Operaţionale Iniţiale a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD IOC), consolidarea sprijinului NATO pentru partenerii estici, întărirea relației  de parteneriat strategic NATO-UE, cu asigurarea complementarităţii între adaptarea strategică a NATO şi noua strategie UE pentru politica externă şi de securitate.”, anunță comunicatul instituției.

Rusia se așează la masa discuțiilor ca să protesteze

Rusia va utiliza ocazia rară de a se așeza la masa tratativelor cu NATO pentru a protesta față de ”absolut nejustificata” decizie a NATO de a militariza zona Statelor Baltice, a anunțat vineri ambasadorul rus în Belgia.

Acesta a precizat că, în opinia Moscovei, Alianța Nord-Atlantică se folosește nejustificat de un pretext: criza din Ucraina.

Ambasadorii statelor NATO și al Rusiei urmează să se întâlnească la Bruxelles pe 20 aprilie pentru primele discuții formale din ultimii doi ani. Agenta întâlnirii conține teme de securitate, inclusiv criza din Ucraina, în care Moscova este acuzată că îi susține pe rebelii pro-ruși împotriva guvernului pro-occidental de la Kiev.

Bratislava, o prefață a reuniunii NATO de la Varșovia

Eveniment cu o tradiție de 11 ani în Europa Centrală, GLOBSEC (Bratislava Global Security Forum) a devenit o importantă platformă central-europeană de politică externă și securitate, oferind ocazia unor întâlniri între factori politici de nivel înalt și experți de renume din Europa și America de Nord.

Potrivit organizatorilor, reuniunea de la Bratislava se desfășoară într-un moment crucial pentru Europa și pentru securitatea transatlantică. Pe măsură ce diverse crize afectează regiunea europeană, considerând că este nevoie în acest moment de inițiativă și de determinare, reuniunea Globsec propune dezbaterea următoarele teme:

  • Summit-ul NATO- deșteptarea! Având la orizont reuniunea NTO de la Varșovia, Globsec pune la dispoziția Aliaților platforma pentru stabilirea obiectivelor comune și pentru implementarea în totalitate și dezvoltarea suplimentară a deciziilor luate la precedentul Summit din Țara Galilor.
  • Viitorul proiectului european. Îngrijorări crescute referitoare la erodarea coeziunii politice în Europa, Globsec va pune problema unității și va milita pentru inițiative pe termen lung pentru consolidarea proiectului European.
  • Rolul Occidentului în Orientul Mijlociu. Afluxul de refugiați reamintește comunității transatlantice că Orientul Mijlociu este lipsit de securitate, iar Occidentul este obligat să pregătească și să aplice strategii de luptă împotriva radicalismului care caracterizează zona.
  • Provocarea rusească. După anexarea Crimeii, Rusia pare să fi preluat inițiativa iar Occidentul este nevoit să reacționeze- este nevoie de schimbarea de paradigmă, de acțiuni de contracarare a propagandei Moscovei și de noi abordări active în relația cu Rusia.
  • Politica externă a SUA- la ce să ne așteptăm. Odată cu apropierea alegerilor din Statele Unite, Europa are nevoie de o analiză a variantelor de securitate și de politică externă care ar putea fi promovate de o nouă administrație americană.

Pe lângă agenda oficială, Globsec 2016 oferă din nou posibilitatea unor reuniuni bilaterale sau multilaterale ale politicienilor de vârf, sau ale acestora cu grupuri de experți.

Reuniunea 2016 a Globsec are și un punct special. Unul dintre oaspeții de onoare este Madeleine K. Albright, fost Secretar de Stat al SUA.

Politicianul american născut în fosta Cehoslovacie urmează să primească o distincție comună, cehă și slovacă, pentru contribuția remarcabilă adusă la consolidarea relațiilor trans-atlantice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: