1 aprilie, 2016

foameteÎntr-o proclamație care va îngrozi poporul nord-coreean, media controlată de stat le cere cetățenilor să se pregătească pentru un nou ”marș anevoios”, notează publicația britanică The Telegraph.

Sintagma a fost folosită pentru prima dată de Phenian în urmă cu mai bine de două decenii, ca metaforă a celor patru ani de foamete ce au decimat națiunea începând cu 1994.

Editorialul publicat de presa nord-coreeană vine ca răspuns la decizia Uniunii Europene de joi, de a extinde sacțiunile financiare și comerciale asupra Coreei de Nord, în conformitate cu decizia consiliului de securitate al Națiunilor Unite. Sancțiunile au fost impuse ca urmare a testelor nucleare desfășurate de statul comunist în ianuarie.


Foametea din anii 1990, în care și-au pierdut viața circa 3,5 milioane de persoane (din populația de circa 22 de milioane de persoane), s-a produs ca urmare a unei proaste gestiuni economice, a unor dezastre naturale, a prăbușirii blocului sovietic și ca urmare a sprijinului primit până atunci de Coreea de Nord, precum și de insistența conducătorilor de a menține un stil de viață exuberant și de a hrăni armata.

La mai puțin de o lună după ce ONU a decis instituirea unor sancțiuni pe fondul testelor nucleare desfășurate de Phenian, Pyongyang anunță o campanie națională de raționalizare a alimentelor.

”Drumul spre revoluție este lung și anevoios”, se arată în editorialul publicat de ziarul Rodong Sinmun. ”S-ar putea să fim nevoiți să pornim într-un marș anevoios, în timpul căruia va trebui să mestecăm din nou rădăcinile plantelor”, se arată în material.

Chosun Ilbo, o publicație sud-coreeană, scrie că fiecare cetățean din Pyongyang este obligat să depună un kilogram de orez în depozitele statului, în fiecare lună, în vreme ce fermierii sunt forțați să ”doneze” cantități suplimentare din recolta mediocră armatei.


Presa internațională scrie că regimul s-a apucat să depoziteze alimente, dar și că autoritățile au început să se îndrepte împotriva piețelor improvizate în aer liber, o importantă sursă de aprovizionare pentru locuitorii din orașe, tolerate până acum.

Astfel de piețe au început să apară în 2009, după ce o tentativă de reformare a monedei nord-coreene a eșuat, provocând prăbușirea sistemului centralizat de raționalizare a alimentelor, ridicând temeri cu privire la iminența unei noi foamete.

Coreea de Nord a solicitat un sprijin de 440.000 de tone de alimente de peste hotare pentru a-și hrăni cetății, însă, până în februarie, livrările au fost de doar 17.600 de tone.

Situația este atât de dificilă încât oamenii de știință au descoperit că vulturii migratori aleg să mănânce din belșug înainte de a încerca să traverseze statul, deoarece știu că hrana este greu de găsit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: