Turbulențele politice din Ucraina complică situația premierului Arseni Iațeniuc, căruia șeful statului i-a cerut demisia.
Fostul premier Iulia Timoșenko a anunțat că partidul pe care îl conduce- Batkivshchyna- va boicota, împreună cu formațiunea aliată, Samopomich, începând de miercuri, lucrările Parlamentului de la Kiev.
Formațiunea Iuliei Timoșenko a anunțat de marți, atunci când s-a discutat un vot de neîncredere la adresa guvernului, că se retrage din coaliția la guvernare.
Dacă și Samopomich decide să părăsească arcul guvernamental, atunci puterea pierde majoritatea de 226 de voturi, iar Parlamentul are la dispoziție 30 de zile să formeze o nouă majoritate și 60 de zile pentru validarea unui nou guvern.
Conducerea Samopomich a anunțat că va decide vineri cum se va poziționa politic.
Batkivshchyna și Samopomich dețin 45 dintre cele 450 de locuri din parlament, lăsând astfel guvernul fără majoritate și deschizând cale spre alegeri anticipate.
Premierul Arseni Iațeniuk a evitat marți votul de neîncredere, în ciuda apelului lansat de președintele Petro Poroșenko, care a cerut demisia premierului, după o serie de scandaluri de corupție, și remanierea cabinetului.
Tensiunile politice de la Kiev pun sub semnul întrebării continuarea programului de bailout al Ucrainei (17,5 miliarde dolari) și revenirea economiei ucrainene după cele 18 luni de recesiune.
Ritmul lent de implementare al reformelor promise în fața finanțatorilor internaționali au provocat recente demisii din guvern și din procuratura generală. E vorba de ministrul Economiei, Aivaras Abromavicius, și de Vitaliy Kasko, adjunctul al Procurorului General, ambii acuzând că actuali membri ai guvernului blochează procesele de reformă.
Ucraina promite din 2014, de cînd revolta populară a condus la detronarea regimului susținut de Kremlin, să își reformeze economia și instituțiile de stat. Sunt și aproape 2 ani de când Rusia a anexat Peninsula Crimeea și separatiștii pro-rusi au destabilizat regiuni importante din Ucraina și un an de când acordul de pace de la Minsk ar fi trebuit să fie implementat.
Președintele Parlamentului de la Kiev, Volodymyr Hroisman, a afirmat miercuri, potrivit Bloomberg, că votul de marți nu face altceva decât să accentueze lipsa de predictibilitate a Ucrainei.