Banca Națională a României (BNR) ar putea menține dobânda cheie de politică monetară la 1,75% în prima ședință a Consiliului de Administraţie din 2016, reiese dintr-un sondaj intern al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei cât şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute constante pe 7 ianuarie.
Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016.
”Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%”, se arată în comunicatul transmis de AAFBR.
Anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie. Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului 2017.
BNR a decis pe 6 mai 2015 reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2%. Anul trecut, dobânda a fost redusă în primele patru ședințe de politică monetară, de la nivelul de 2,75% din ianuarie 2015.
Deciziile de politică monetară, în context regional
La finele lunii septembrie, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a punctat că în ultimii ani, în România s-au resimţit mai mult efectele deciziilor luate de statele din regiune, decât cele de la nivel european, state precum Ungaria, Polonia sau Cehia cu care concurăm în mod direct pentru atragerea de capital.
Evoluţia ratei dobânzii de politică monetară din România
“Situaţia dobânzilor pe plan extern şi în special nivelul de dobândă al ţărilor cu care într-un fel sau altul concurăm, ţările vecine cu care concurăm în atragerea de capital, în tot acest efort de reforme economice, Ungaria, Polonia, Cehia, situaţia dobânzilor de acolo contează din ce în ce mai mult. Nu atât cele de pe plan internaţional, cât din proximul geografic şi economic”, a arătat guvernatorul BNR.
El a precizat că în ultimii doi, trei ani s-a constatat că o diferenţă de dobândă poate duce “la mişcări uneori brutale de capital”, dar şi că deciziile cu privire la nivelul optim al dobânzii cheie de politică monetară au întotdeauna ca bază situaţia economică internă.
“Situaţia economică internă, în ceea ce priveşte inflaţia, creşterea economică, balanţa de plăţi în România, în comparaţie cu celelalte trei ţări situaţia economică economică a noastră se apropie foarte mult. Aproape că nu mai există diferenţe vizibile (…) Această apropiere a datelor interne măreşte sensibilitatea faţă de deciziile pe care le iau partenerii noştri“, a mai spus guvernatorul BNR.
Evoluţia ratei dobânzii de politică monetară din Polonia
“Într-un context mai larg, nu putem să negăm că deciziile viitoare ale Fed-ului şi ale Băncii Centrale Europene nu ne vor influenţa. Bineînţeles că ne vor influenţa. Dar, deocamdată, în Europa nu vedem la un orizond de 12 luni o mişcare sensibilă a dobânzii, în sus, de exemplu şi în consecinţă urmează o perioadă bunicică de un an, un an şi ceva cu dobânzi scăzute în România“, a mai spus Mugur Isărescu.
Evoluţia ratei dobânzii de politică monetară din Ungaria