12 aprilie, 2023

Șapte militari au murit marți într-un schimb de focuri de-a lungul graniței Armenia – Azerbaijan, cea mai recentă escaladare între cele două state blocate de decenii într-o dispută teritorială, anunță Euractiv.

Cele două națiuni ex-sovietice din Caucaz au purtat două războaie pentru regiunea Nagorno-Karabah din Azerbaidjan, cu majoritate armeană, iar ultimele ostilități s-au încheiat în 2020 cu o încetare a focului intermediată de Rusia.

(Citește și: ”Avertisment Anders Fogh Rasmussen: La granițele Europei mocnește un alt război”)

„Pozițiile armatei armene desfășurate în apropierea așezării Dyg (la granița comună a celor două țări) au deschis foc puternic asupra pozițiilor armatei azere”, a declarat ministerul apărării din Baku într-un comunicat, adăugând că trupele azere „au întors focul”. Câteva ore mai târziu, azerii anunțau că trei militari au fost uciși în lupte.


Ministerul armean al Apărării a raportat patru morți și șase răniți. „Marți, la ora 16:00 (12:00 GMT), forțele armate azere au deschis focul în direcția militarilor armeni care efectuau lucrări de inginerie” în apropierea graniței, a spus ministerul.

În baza unui acord de încetare a focului mediat de Rusia, în toamna anului 2020, Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controlase de zeci de ani, iar Moscova a desfășurat trupe de menținere a păcii pentru a supraveghea fragilul armistițiu.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan și președintele Azerbaidjan Ilham Aliyev au purtat mai multe runde de discuții de pace mediate de Uniunea Europeană și Statele Unite. Luna trecută, Pashinyan a remarcat unele progrese în procesul de pace, dar a spus că „probleme fundamentale” rămân pentru că „Azerbaijanul încearcă să prezinte revendicări teritoriale, care este o linie roșie pentru Armenia”.

În februarie, Uniunea Europeană a desfășurat o misiune extinsă de monitorizare în partea armeană a frontierei, pe măsură ce angajamentul occidental crește într-o regiune care este în mod tradițional sfera de influență a Kremlinului.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: