Începând de duminică mai rămân doar 100 de zile până când România va prelua, pentru prima dată, Președinția Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019.
”Cu doar 100 de zile înainte de a prelua acest mandat important, Guvernul României nu are niciun obiectiv concret de președinție, lucru nemaiîntâlnit până acum”, afirmă joi europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Bulgaria, care a deținut președinția în prima jumătate a acestui an, a avut drept obiectiv integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest.
Austria, care deține în prezent președinția, are, printre obiective, creșterea competitivității UE prin digitalizare.
Estonia, deținătoare a președinției din a doua parte a anului 2017, a susținut, printre priorități, creșterea siguranței în Europa.
Siegfried Mureșan spune că, în opoziție cu practica europeană, Guvernul Dăncilă a prezentat până acum, în loc de priorități concrete, doar o listă lungă în care au fost menționate aproape toate subiectele de pe agenda europeană din ultimii ani.
”Faptul că actualul guvern nu are niciun obiectiv concret și nici nu dorește să îl aibă este dovedit și de declarația nefericită din această săptămână a ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta a spus că România nu trebuie să promoveze obiective proprii în timpul Președinției Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, ci are doar un rol de mediator. Este grav că ministrul cu unul dintre cele mai importante portofolii din guvern nu știe că, pe lângă rolul evident de mediator, fiecare țară își asumă priorități concrete de președinție. De asemenea, și pe marile teme europene, unde avem rol de mediator, România trebuie să-și asume obiective. Românii merită mai mult decât o președinție după motto-ul <<vom trăi și vom vedea>> sau <<lasă că merge și așa>>.”, afirmă europarlamentarul.
Siegfried Mureșan mai spune că riscăm un eșec al președinției deoarece membrii cabinetului condus de prim-ministrul Dăncilă nu au pregătirea necesară să gestioneze acest mandat.
”În timpul președinției române se vor lua decizii extrem de importante în Consiliul UE. Aceste decizii vor trebui adoptate la nivel ministerial, în ședințe conduse de miniștrii Guvernului Dăncilă.
Or, cum va putea ministrul Agriculturii, Petre Daea, să obțină un consens pe viitorul Politicii Agricole Comune, când și-a dovedit lipsa de competență în a gestiona pesta porcină, ceea ce a dus la pagube de sute de milioane de euro pentru fermierii români?
Cum va putea ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, să conducă o ședință în care se iau decizii extrem de importante privind politicile de migrație și de securitate la nivel european, când toată Europa știe că acest ministru este răspunzător de atacurile jandarmilor asupra persoanelor care protestau pașnic în Piața Victoriei în data de 10 august?
Or câtă credibilitate ar avea acest guvern în a negocia un acord privind bugetul multianual al UE post-2020, estimat la peste 1100 de miliarde de euro, când consilierul economic al prim-ministrului și responsabilul de facto al politicilor economice în acest guvern este un condamnat penal pentru fapte de corupție?
Nu în ultimul rând, Guvernul Dăncilă și-a pierdut întreaga credibilitate la nivel european în urma atacurilor repetate la statul de drept și la independența justiției. Niciun guvern european responsabil nu va avea încredere în deciziile propuse de un executiv care a atacat constant statul de drept și care a propus legi prin care este slăbit actul justiției. La fel cum niciun guvern european responsabil nu va privi cu seriozitate propunerile în domeniile economice ale unui executiv care a transformat România din una dintre cele mai stabile economii ale UE, în una dintre cele mai instabile economii, înregistrând creșteri-record ale inflației, deficitului bugetar și datoriei publice.
Președinția este o oportunitate de a pune România pe harta Uniunii Europene, o oportunitate pe care, într-o Uniune de 28 de state, o primim doar o dată la 14 ani. Ne trebuie un guvern care să știe cum să obțină beneficii pentru România incluzând prioritățile noastre în cadrul priorităților europene. Mai avem 100 de zile la dispoziție pentru a oferi românilor acel guvern care să-i reprezinte cu cinste în timpul președinției”, argumentează europarlamentarul român.