România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

3 iunie, 2020

Comisia Europeană a lansat în consultare publică mult așteptatul pachet ”Digital Services Act”, solicitând în același timp și feedback pentru implementarea unui nou instrument care vizează competiția pentru a răspunde echilibrelor din anumite sectoare, inclusiv cel digital, transmite Euractiv.

Obiectivul consultării este de a colecta opinii, elemente concrete și date de la cetățeni, întreprinderi, platforme online, mediul academic, societatea civilă și alte părți interesate, care să contribuie la conturarea viitorului cadru de reglementare pentru serviciile digitale. Consultarea este deschisă până pe 8 septembrie.

În ceea ce privește Legea privind serviciile digitale, șase domenii vor fi examinate pe larg. Părțile interesate sunt solicitate să ofere informații despre siguranța online, răspunderea, dominanța pieței, publicitatea online și contractele inteligente, problemele legate de auto-ocuparea forței de muncă din online și potențialul cadru viitor de guvernare a serviciilor online.


Solicităm părerile cetățenilor interesați și ale părților interesate cu privire la modul de realizare a unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale și platformele online din UE”, a declarat vicepreședintelui Comisiei, Margrethe Vestager (foto), comisarul pentru competitivitate. ”Multe dintre aceste întrebări au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Ne angajăm astfel să construim un viitor digital sigur și inovativ”, a adăugat ea.

Primul set de reguli se referă la elementele fundamentale ale directivei privind comerțul electronic, în special libertatea de a furniza servicii digitale pe piața unică a UE, în conformitate cu normele locului de stabilire și o limitare largă a răspunderii pentru conținutul creat de utilizatori.

”Bazându-ne pe aceste principii, ne propunem să stabilim reguli mai clare și moderne cu privire la rolul și obligațiile intermediarilor online, inclusiv a celor din afara UE care activează în UE, precum și un sistem de guvernare mai eficient pentru a se asigura că aceste reguli sunt aplicate corect în întreaga Piața unică a UE garantând respectarea drepturilor fundamentale”, se arată în comunicatul Comisiei.

A doua măsură ar aborda problema condițiilor de egalitate pe piețele digitale europene, dominat în prezent câteva mari platforme online. ”Vom explora reguli pentru a aborda aceste dezechilibre ale pieței, pentru a ne asigura că toți consumatorii au acces la cât mai multe opțiuni și că piața unică a serviciilor digitale din UE rămâne competitivă și deschisă inovării”.


Comisia analizează și posibilitatea de a stabili reguli ex ante pentru a se asigura că platformele mari vor putea rămâne corecte și deschise în relația cu jucătorii mai mici și alți participanți ai pieței.

”Noi, europenii, trebuie să fim pregătiți să ne stabilim propriile reguli de joc. Regulile privind serviciile digitale au douăzeci de ani ”, a scris marți, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, într-o postare pe blog. ”Vrem să propunem reguli clare înainte de sfârșitul anului pentru a defini responsabilitățile platformelor în protejarea cetățenilor și valorilor noastre, fără a-i face responsabili pentru tot conținutul”, a adăugat el.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: