Un proiect cu obiectivul de a „impulsiona transformarea României prin tehnologie” – România Tech Nation – a fost lansat marți la Universitatea Politehnica din București în formula:
o organizație patronală ca inițiator (Consiliului Național al IMM-urilor din România – CNIPMMR),o bancă de top, BCR, antreprenori cu performanțe deja notorii și alții aflați la început de activitate, Președinția României – care acordă patronajul pentru această inițiativă.
Inițiativa vine dinspre mediul privat și mare parte din componentele proiectului, care ar urma să se întindă pe mai mulți ani, vizează antreprenorii tineri și valorificarea potențialului acestora, deja demonstrat în țară și în plan extern. Cu toate acestea, pentru a vorbi despre transformarea României prin tehnologie, implicarea instituțiilor publice și politicile publice adaptate nu pot lipsi din ecuație.
Adaptarea mediului public avansul tehnologic spectaculos pe care îl vedem dezvoltat în mediul privat este provocarea principală și va fi decisivă pentru ca efectele unei astfel de inițiative să se resimtă în viața reală, pentru antreprenori și, în final, pentru cetățeni.
Pentru început, demersul de tehnologizare a României se bazează pe antreprenori , în speranța că va angrena participarea actorilor cheie și din mediul public.
Președintele României, Klaus Iohannis, a menționat în deschiderea evenimentului de lansare: “România Tech Nation reprezintă proiectul de care România modernă are nevoie, nu doar pentru mesajul dedicat importanței inovării și tehnologiei pentru economie, dar și pentru apelul de mobilizare pe care antreprenorii îl adresează tinerei generații”. Acesta a mai spus că se așteaptă ca sprijinirea sectorului digital să fie o prioritate pentru orice guvernare, dar, din păcate, nu a fost și pentru actualul Guvern.
Florin Jianu, președintele organizației ce a inițiat proiectul, a explicat că este nevoie de un sistem, de toți actorii: guvern și mediul privat, pentru a crea acest sistem.
Inițiativa include câteva proiecte principale, a mai explicat Jianu, precum:
- „educația în tehnologie și în antreprenoriat,
- instrumente privind finanțarea, cum este România Digitală, instrument care se va regăsi în viitoarea perioadă programatică 2021- 2027 și va finanța domenii precum inteligența artificială, cyber security, competențe digitale avansate sau transformarea digitală.
- “Destination România”, un proiect prin care să atragem alături nu numai cercetătorii și oamenii valoroși din această țară dar și talentele din alte țări. De ce nu, să ne poziționăm ca un hub de atragere pentru talente antreprenoriale în tehnologie sau în cercetare-dezvoltare-inovare.”
Alte proiecte menționate ca fiind în plan pentru a fi derulate:
- Rețele de inovare digitală
- Digital Kit
- Incubatoare și acceleratoare de afaceri
- Romanian Champions
- Digital Radar.
În privința componentei de administrație publică și modul cum este aceasta vizată, președintele organizației inițiatoare a menționat aspecte precum e-government sau implementarea principiului „only once” (o singură interacțiune a unei persoane cu cu instituțiile publice, după care informațiile furnizate ar trebui să circule între instituții – n.r. ).
Între timp, viitorii antreprenori, acum studenți la Politehnică, au prezentat la standuri pe holul din fața Aulei, câteva din proiectele dezvoltate în domeniul tehnologiei și roboticii.
Spre exemplu, echipa națională de robotică, denumită „AutoVortex” a prezentat-o pe Avexa, primul robot umanoid construit în România, așa cum au explicat studenții. Avexa vorbește, își mișcă mâinile și capul și a împărțit pliante cu prezentarea echipei și a rezultatelor obținute la concursuri.