Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

4 aprilie, 2024

Raportul Direct Investment Confidence Index măsoară gradul de încredere cu privire la fluxurile viitoare de investiții directe (ISD) este întocmit de Global Business Policy Council, serviciul strategic al companiei de consultanţă în management Kearney.

Autorii raportului subliniază că, deşi România nu se află printre primele 25 de destinaţii pentru investiţii străine directe în clasamentul mondial, este a zecea economie a UE după PIB-ul nominal. Investiţiile străine directe în România au crescut de la 10,6 miliarde de dolari în 2021, până la 11,3 miliarde de dolari în 2022.

Oportunităţile de investiţii străine directe în România includ proiecte în IT, industria auto, telecomunicaţii, energie, servicii, producţie, produse de consum, bănci şi asigurări. Potrivit sursei citate, instabilitatea legislativă şi corupţia afectează încrederea investitorilor, dar forţa de muncă bine pregătită, resursele naturale şi eforturile de reducere a birocrației încurajează investiţiile străine.


La nivel global, pentru al 12-lea an consecutiv, SUA ocupă prima poziţie în clasamentul destinaţiilor pentru investiţii străine directe. Marea Britanie a urcat o poziţie, ajungând pe locul 4, Germania coboară o treaptă, ajungând pe locul 5, iar Franţa îşi menţine poziţia a 6-a.

România se află printre noii veniţi în top 25 al celui de-al doilea clasament anual al pieţelor în curs de dezvoltare, analizat în raport. De altfel, şapte dintre cele 25 de pieţe incluse în index – Polonia, Chile, România, Peru, Ungaria, Uruguay şi Oman – au intrat pentru prima dată pe listă.

Rezultatele din acest an reflectă optimismul continuu al investitorilor cu privire la economia globală. Un procent de 88% dintre respondenţii din întreaga lume au declarat că plănuiesc să îşi crească investiţiile străine directe în următorii trei ani, în creştere cu 6% faţă de anul trecut. Mai mult decât atât, 89% au declarat că investiţiile străine directe vor fi mai importante pentru profitabilitatea şi competitivitatea companiilor lor în următorii trei ani. De asemenea şi nivelul lor de entuziasm net cu privire la economia globală a crescut. În timp ce nivelul de optimism a crescut doar marginal, ajungând la 64%, pesimismul net a scăzut considerabil de la 35% la 29%, faţă de anul trecut.

În ciuda optimismului general privind situaţia investiţiilor străine directe, investitorii sunt precauţi cu privire la creşterea riscurilor în mediul operaţional global, printre care turbulenţele geopolitice care s-au accentuat în diferite regiuni ale lumii. 85% dintre ei cred că o creştere a tensiunilor geopolitice va afecta deciziile de investiţii, în consecinţă unele firme vor decide să se orienteze către nearshore şi/sau friendshore. Investitorii anticipează, de asemenea, că un mediu de reglementare al afacerilor mai restrictiv atât pe pieţele dezvoltate, cât şi pe cele emergente, ar putea să prezinte riscuri în 2024.


Kearney este o companie globală de consultanţă în management, cu expertiză profundă în transformarea strategică, prezentă în peste 40 de ţări.

(Citiți și: ”Creştere spectaculoasă la BVB de când România a fost promovată la statul de piaţă emergentă”)

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: