România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

25 noiembrie, 2020

„Cred că acum este esențial să stabilim un dialog public-privat, instituțiile statului să utilizeze capacitatea și aportul de cunoștințe al companiilor din privat. Avem destul talent aici, cu care care putem avea un aport decisiv la transformare în direcția către mai bine. În România, nu stăm bine deloc nici la digitalizare, nici la operare calculator, unul din pilonii digitalizării ar fi educația și investiția în educație”, a declarat, marți, Răzvan Atim, General Manager, Europa de Est, UiPath.

Răzvan Atim a prezentat luni, la conferința organizată de cursdeguvernare.ro pe Digitalizării și economiei digitale avantajele pe care le prezintă robotizarea pentru instituțiile publice și mediul de afaceri.

„În România, nu stăm bine deloc nici la digitalizare, nici la operare calculator, unul din pilonii digitalizării ar fi educația și investiția în educație. Cred că trebuie mai întâi să fie făcute schimbările la îndemână care pot fi executate și implementate imediat. Apoi să definim strategii pe următorii ani”, a mai spus Răzvan Atim.


YouTube video

Cele mai importante declarații făcute de Răzvan Atim

  • Există un interes palpabil din partea UE de a face din digitalizare una din prioritățile din programul de reziliență și recuperare a țărilor din UE. Procentul de 20% este generos, ca recomandare, dar UE a lăsat loc și de mai mult. Există țări care deja și-au manifestat intenția de a investi mai mult. România se află în discuție și pentru materializarea unor investiții de 30 de miliarde de euro în următorii 3-4 ani.
  • Cred că acum este esențial să stabilim un dialog public-privat, instituțiile statului să utilizeze capacitatea și aportul de cunoștințe al companiilor din privat. Avem destul talent aici, cu care care putem avea un aport decisiv la transformare în direcția către mai bine.
  • În România, nu stăm bine deloc nici la digitalizare, nici la operare calculator, unul din pilonii digitalizării ar fi educația și investiția în educație.
  • Cred că trebuie mai întâi să fie făcute schimbările la îndemână care pot fi executate și implementate imediat. Apoi să definim strategii pe următorii ani.
  • UiPath are atât capacitatea de a canaliza potențialul pe beneficiar, cât și toate funcțiile necesare pentru a ajuta demersul de debirocratizare. A fost menționată deja semnătura electronica, avem și noi exemple. Am început câteva proiecte la nivel național, proiecte care au fost îmbrățișate de colegii din sectorul public pentru că au ajutat în mod palpabil în acțiuni care se manifestă prin volume mari de cereri din partea cetățenilor. Practic, scopul este să evidențiem valoarea tehnologiei, ca toată lumea să înțeleagă.
  • Avem o academie care este accesibilă tuturor. Avem acolo câteva roluri care pot deveni potențiale joburi. Exista prejudecata că automatizarea ar înlocui joburi, dar de fapt înlocuiește doar munca repetitivă și ajută al debirocratizare, și la a răspunde în timp rapid, decent, cererilor de la cetățeni.
  • Roboțeii lucrează 24/7 , nu obosesc, procesează pentru noi toată munca aceasta repetitivă, de asemenea oferă posibilitatea de a măsura, documentele în mod real, de a face o analiză grafică. Putem contribui prin proiecte pilot pentru sectorul public și privat.
  • Se vorbește de interconectivitatea dintre instituțiile publice – automatizarea poate stabili puncte de legătură între aplicațiile existente pe site-urile acestor instituții.
  • Aceste fonduri care vin prin programul de reziliență – sper ca acest procent de 20% va rămâne – este esențial să avem autostrăzi fizice, dar și autostrăzile digitale sunt importante.
  • În afară de educație, ne implicăm și în zona de workshopuri.
  • Poate că vom ajunge să livrăm produse de automatizare. Dacă descoperim că există un model recurent de operațiuni în cadrul mai multor IMM-uri, să livrăm efectiv niște roboței pentru ei, așa încât să nu mai fie nevoie de partea de consultanță.
  • Am creat un workshop în care am invitat reprezentanți din sectorul public și am explicat ce înseamnă automatizarea. În România am derulat un proiect de succes cu ANEPIS, dar vom mai avea câteva proiecte de prezentat, până la finalul anului. În cazul ANEPIS, pur și simplu au adoptat tehnologia. Am implementat alte trei procese într-o altă instituție, în care roboții au fost îmbrățișați la nivel național. Deschidere există, dar trebuie să avem consistență pe ce spunem, să vrem efectiv să ne schimbăm mentalitatea, avem mult de schimbat în România, în administrația publică.
  • Cum arată o comparație între România și Polonia sau Ungaria, la nivel de digitalizare?  Ungurii nu sunt foarte diferiți ca nivel de digitalizare, la polonezi e un apetit mai mare din partea business-ului.

(Conferința a fost transmisă live și poate fi urmărită AICI)


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: