România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

16 martie, 2015

reteauaRomania are nevoie de investitii de cel putin 3,1 miliarde de euro in infrastructura de internet broadband si servicii digitale pentru a atinge tintele asumate in Agenda Digitala 2020 si doar 100 milioane de euro sunt alocate acestui sector din fondurile structurale 2014-2020.

Pentru ca diferenta este uriasa, Ministerul pentru Societatea Informationala a transmis la Bruxelles o lista cu 19 proiecte in valoare de aproape 950 milioane euro pentru finantare din planul financiar Junker.

Unul dintre aceste proiecte are o valoare de 500 milioane euro si isi propune sa asigure accesul la Internet de 30 Mbps pentru fiecare gospodarie din Romania pana in 2020, avand in vedere ca in 2013, doar 66% dintre gospodarii aveau acces la astfel de servicii.


Uniunea Europeana s-a angajat prin Agenda Digitală pentru Europa 2020 să atingă obiective ambiţioase in materie de infrastructura bandă largă:

  • – conexiune in banda larga pentru toti europenii pana in 2013
  • – accesul la viteze de internet de peste 30 Mbps pentru toti europenii pana in 2020

Care este situatia in Romania si ce tinte si-a asumat tara noastra prin propria Agenda Digitala pentru 2020

La sfarsitul anului 2013, 90% dintre romani aveau acces la internet broadband fix, tinta asumata fiind de 100% pana in 2020. In aceeasi perioada de referinta, doar 66% dintre gospodarii aveau acces la internet broadband de peste 30 Mbps, tinta fiind de a ajunge la o acoperire de 80% pana in 2020.

Broadband-ul si infrastructura de servicii digitale reprezinta unul din cele patru domenii principale de actiune vizati de Agenda Digitala pentru Romania 2020, iar atingerea tuturor obiectivelor acestui document strategic ar solicita investitii minime de peste 3,9 miliarde euro in urmatorii cinci ani.

De unde vor face rost autoritatile de banii necesari

Luna trecuta, intr-un interviu pentru cursdeguvernare.ro, Diana Voicu, secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a declarat cu privire la acest aspect:


„Avem o data 530 milioane de euro din Programul Operational Competitivitate (POC), Axa 2. Connecting Europe Facility este un alt program la care vrem sa scriem proiecte pentru broadband rapid si ultra-rapid in mediul rural. Fondul European pentru Investitii Strategice (Planul Junker) are incluse pentru Romania 19 propuneri de proiecte pe ITC pentru a accesa potentialul de 315 miliarde de Euro. Si nu in ultimul rand avem bugetul statului, din care vrem sa investim cat mai putin. Pe baza obiectivelor si a planului de actiuni din Strategia Agenda Digitala pentru Romania 2020, ne propunem sa atragem resurse de la alte institutii financiare internationale”.

In legatura cu planul Junker, Diana Voicu a mai spus ca a transmis la Comisia Europeana o lista cu 19 proiecte in valoare de aproximativ 950 milioane euro, din care 500 milioane euro reprezinta valoarea unui proiect de infrastructura de banda larga.

La solicitarea cursdeguvernare.ro, Ministerul pentru Societatea Informationala a furnizat urmatoarele detalii cu privire la cele 19 proiecte:

„Proiectele mentionate vizeaza ramuri importante de dezvoltare precum sistemele de securitate cibernetica pentru sistemele informatice critice, dezvoltarea serviciilor de e-guvernare folosind resursele deja existente si nu numai, implementarea big data, o platforma de e-inclusion, extinderea sistemelor de informatii medicale, telemedicina si, nu in ultimul rand, dezvoltarea de broadband rapid si ulta-rapid.

Aceste proiecte sunt propuse de MSI pentru o finantare prin BEI (Banca Europeana de Investitii). Daca sunt aprobate si daca exista finantare, termenul de finalizare este 2020 intrucat scopul acestor proiecte este sa contribuie la implementarea Agendei Digitale, la realizarea tintelor si atingerea indicatorilor asumati de Romania pana in 2020”.

In ce consta proiectul de 500 milioane de euro

„Acest proiect se refera la „Dezvoltarea infrastructurii de Broadband rapid si ultra-rapid”. Entitatile care ar putea implementa acest proiect, daca este aprobat si exista finantare, sunt: MSI, impreuna cu administratiile publice locale si operatorii de telecom.

Scopul proiectului este de a asigura accesul la Internet de 30 Mbps pentru fiecare gospodarie din Romania, avand in vedere ca in 2013, acoperirea cu Internet Broadband in Romania era disponibila pentru doar 66% dintre gosposarii (conform Tabloului de Bord al Agendei Digitale asupra Romaniei, CE).

Avand in vedere ca necesarul de investitii pentru implementarea infrastructurii de broadband si servicii digitale, conform Strategiei Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania 2020, este de minim 3,1 miliarde Euro, acest prim proiect ar contribui la realizarea indicatorilor de acoperire si conexiune cu broadband rapid si ultra-rapid asumati de catre Romania pana in 2020″, au precizat pentru Cursdeguvernare.ro, oficialii MSI.

Planul lui Jean-Claude Juncker, presedintele Executivului European, prezentat in luna noiembrie 2014 in Parlamentul European, porneste de la un fond de 21 de miliarde de euro – 16 miliarde de de la Comisia Europeana si 5 miliarde de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI) – care, insa, ar urma sa fie angrenat in scheme de garantii europene la creditare si combinat cu fondurile europene de investitii.

Juncker sustine ca in acest mecanism fiecare euro public va aduce investitii de 15 euro, prin efectul de multiplicare, astfel incat totalul investitiilor generate sa ajunga la 315 miliarde de euro in UE, in urmatorii 3 ani.

Cum vor fi mai exact distribuite cele 530 milioane de euro din fonduri structurale 2014-2020

Oficialii MSI au transmis pentru cursdeguvernare.ro si cum vor fi distribuiti pe fiecare linie de actiune cele 530 milioane de euro din POC 2014 – 2020, pentru implementarea tuturor directiilor din Agenda Digitala pentru Romania 2020:

  • – TIC: Rețea de mare viteză – bandă largă ( >/= 30 Mbps) 100.000.000 Euro
  • – servicii avansate de sprijin pentru IMM-uri și grupuri de IMM-uri (inclusiv servicii de gestionare, comercializare și proiectare) 50.000.000 Euro
  • – servicii și aplicații de e-guvernare (inclusiv e-achiziții, măsuri TIC de sprijinire a reformei administrației publice, măsuri în domeniul securității cibernetice, al încrederii și al respectării vieții private, e-justiție și e-democrație) 212.914.894 Euro
  • – Acces la informațiile din sectorul public (inclusiv date culturale deschise online, biblioteci digitale, conținut digital și e-turism) 10.000.000 Euro
  • – servicii și aplicații de e-incluziune, e-accesibilitate, e-învățare și e-educație, alfabetizare digitală 125.000.000 Euro
  • – Soluții TIC pentru îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate și servicii și aplicații de e-sănătate (inclusiv e-asistență și asistență pentru autonomie la domiciliu ) 30.000.000 Euro
  • – servicii TIC și aplicații pentru IMM-uri (inclusiv e-comerț, e-afaceri și procesele întreprinderilor interconectate), laboratoare vii (living labs), antreprenori web și întreprinderi noi în domeniul TIC etc.) 4.000.000 Euro

Pentru mai multe detalii despre Agenda Digitala pentru Romania 2020 si planurile autoritatilor citiți și  :

”O mină de aur pentru creștere: Viața digitală în 36 de evenimente. Cum și-a propus Romania să atingă țintele Agendei Digitale 2020: Interviu cu Diana Voicu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informațională”

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: