România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

24 iunie, 2021

windows 11
foto: xda-developers

Grupul informatic american Microsoft va prezenta joi o nouă versiune a sistemului de operare Windows 11, la şase ani după lansarea Windows 10. Microsoft urmărește să recupereze decalajul față de  Apple și Google.

Sistemul de operare care a transformat Microsoft într-un gigant mondial și care a dominat piaţa computerelor personale timp de mai mulţi ani, a fost devansat ca popularitate în ultimii ani de dispozitive care utilizează software-ul Apple şi Google, chiar dacă Windows este în continuare elementul central al poziţiei solide pe care o ocupă Microsoft pe piaţa corporate, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Noul sistem de operare upgradat ar putea fi şi pe placul persoanelor fizice, care în ultimul an au ajutat la creşterea vânzărilor de PC-uri, graţie muncii de acasă în perioada pandemiei de COVID-19.

Ce se așteaptă de la „Windows 11”


Analiştii se aşteaptă ca noua versiune să poarte denumirea Windows 11 şi să conţină unele update-uri pentru utilizatorii de business care să îl facă mai uşor de utilizat în sistem dual-monitor. De asemenea, ar putea veni cu unele unele update-uri pentru pasionaţii de jocuri pe PC, un alt segment important de clienţi pentru Microsoft, inclusiv o aplicaţie pentru Xbox.

Microsoft urmează să ofere mai multe detalii joi, la evenimentul de lansare online, ocazie cu care va anunţa şi planurile sale pentru noul Windows Store modernizat.

Recent, Microsoft a redus comisioanele pentru jocurile vândute prin intermediul magazinului său până la 12%, mai puţin decât comisionul de 15% pe care îl percepe pentru alte aplicaţii, şi a fost un critic vehement al magazinului App Store al celor de la Apple Inc, care percepe comisioane de 30% şi cere dezvoltatorilor să utilizeze sistemul de păţi dezvoltat de Apple.

Forța Microsoft

Sistemul de operare Windows a stat la baza ascensiunii Microsoft în anii 1990 pe măsură ce computerele personale au devenit ceva normal în rândul companiilor şi consumatorilor. Însă acest sistem de operare a fost nevoit să treacă în spatele sistemelor de operare iOS, dezvoltat Apple, şi Android, dezvoltat de Alphabet Inc, pe măsură ce telefoanele mobile au înlocuit PC-urile în calitate de principal dispozitiv de computing pentru miliarde de utilizatori.


Windows rămâne însă una dintre cele mai mari platforme în sectorul tehnologiei astfel că segmentul de personal computing al Microsoft, care include veniturile generate de Windows în rândul companiilor şi consumatorilor, a fost responsabil pentru 48,2 miliarde de dolari din veniturile de 143 de miliarde de dolari realizate de grupul american în ultimul exerciţiu fiscal.

Windows 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare, are 1,3 miliarde de utilizatori, aproape la fel de mulţi ca baza totală de dispozitive Apple instalate, de 1,65 miliarde utilizatori, dar mai puţin de jumătate decât cei trei miliarde de utilizatori de Android.

(Citiți și: „Microsoft: Datele clienților din UE nu vor mai fi transmise în afara UE”)

În rândul PC-urilor şi laptop-urilor, Windows a pierdut o parte din cota de piaţă în 2020 în faţa dispozitivelor Chromebooks de la Google, pe măsură ce şcolile au optat pentru dispozitive mai ieftine pentru învăţarea online, dar cu toate acestea controlează încă o cotă de piaţă de peste 80%, potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: