Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

13 iulie, 2023

Producția industrială a scăzut în luna mai (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) cu 5,2% comparativ cu aceeași lună a anului trecut și cu cu 0,8% față de aprilie. Analiștii economici anticipează că producția industrială va rămâne în teritoriul negativ pentru al doilea an consecutiv.

Producția destinată exportului a scăzut cu 3,5% față de luna mai 2022 și cu 0,8% față de aprilie, producția de energie s-a redus cu 12,8% față de mai 2022 și cu 3,6 față de aprilie. În schimb, industria extractivă a avansat cu 3,3% față de aprilie și cu 5,4 față de mai 2022.

Din cadrul industriei prelucrătoare, sectorul automotive a performat mai bine, lanțurile de aprovizionare revenindu-și după criza de anul trecut. Alte ramuri industriale au avut rezultate dezamăgitoare cu scăderi de câte două cifre.


Indicii care măsoară încrederea în activitatea industrială nu inspiră în prezent prea mult optimism. HCOB Eurozone Manufacturing PMI arată că scăderea sectorului de producție din zona euro s-a intensificat în luna iunie. Componenta industrială a indicelui Ifo pentru climatul de afaceri pentru Germania s-a înrăutățit semnificativ în ultimele luni, așteptările înregistrând o scădere deosebit de accentuată.

România, printre statele UE cu cea mai mare scădere a producției industriale

Producția industrială în Uniunea Europeană a avansat cu 0,1% în mai față de aprilie și cu 0,2% în zona euro. Față de mai 2022, producția industrială s-a redus în zona euro cu 2,2 în zona euro și cu 1,8% în UE, conform datelor comunicate joi de Eurostat.

Față de aprilie, activitatea industrială a încetinit în mai, în aprilie 2023 avansul industriei fiind de 1% în zona euro și cu 0,6% în UE, comparativ cu luna mai 2022.

Comparativ cu luna aprilie, cele mai mari creșteri ale producției industriale printre statele membre UE s-au numărat Slovenia (+8%), Croația (+4,3%), Slovacia și Finlanda (fiecare câte 2,5%). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Irlanda (-5%), Lituania (-2,8%), România și Belgia (amândouă -1.2%)


În mai 2023, comparativ cu mai 2022, în UE, producția de energie a scăzut cu 7,5%, producția bunurilor de consum de folosință îndelungată cu 6,4%, bunurilor intermediare cu 6,1% și bunurilor de larg consum cu 0,3%, în timp ce producția de bunuri de capital a crescut cu 3,5%.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi anuale au fost înregistrate în Irlanda (-16,2%), Estonia (-12,8%) și Bulgaria (-11,0%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Malta (+12,2%), Danemarca (+7,8%) și Franța (+2,9%).

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: