Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

29 iulie, 2024

Ponderea întreprinderilor inovatoare în totalul societăților a scăzut cu 1,9 puncte procentuale în perioada 2020-2022, faţă de anii 2018-2020, conform unei analize INS.

Astfel, din totalul de 26.986 întreprinderi cuprinse în ancheta de profil a INS, un număr de 2.380 întreprinderi au desfășurat activități inovatoare, din care 2.297 sunt inovatori de succes, implementând cel puțin o inovație de produs și/sau proces de afaceri.

Menționăm că sfera de cuprindere a anchetei a fost reprezentată de întreprinderi cu mai mult de 9 salariaţi din întreaga industrie şi o parte a serviciilor (comerţ cu ridicata, transport şi depozitare, informaţii şi comunicaţii, intermedieri financiare şi asigurări, de arhitectură şi inginerie; activităţi de testări şi analiză tehnică, cercetare-dezvoltare şi publicitate şi activităţi de studiere a pieţei).


Unul din principalii indicatori, ce caracterizează activitatea inovatoare, este raportul dintre întreprinderile inovatoare şi numărul total de întreprinderi din populaţia statistică.
Pentru perioada 2020-2022, calculul acestui indicator ne arată că, ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 8,8%, iar a întreprinderilor non-inovatoare de 91,2%, arată INS.

Inovație de produs, inovație de procese de afaceri

Din totalul întreprinderilor:

  • 4,1% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ

  • în timp ce 1,3% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ.

  • Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 3,1%.

  • Dacă clasificăm întreprinderile inovatoare, după fiecare tip de inovaţie, din total întreprinderi, 7,2% au fost întreprinderi cu cel puţin o inovaţie de produs şi 4,4% întreprinderi cu cel puţin o inovaţie de procese de afaceri.

  • Din totalul întreprinderilor, 1,0% au fost întreprinderi cu activităţi de inovare nefinalizate sau abandonate

Principalii indicatori economici ai întreprinderilor inovatoare

  • În anul 2022, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare a fost de 370,690 miliarde lei preţuri curente, reprezentând 24,7% din cifra de afaceri totală a întreprinderilor.

  • Ponderea cifrei de afaceri a întreprinderilor inovatoare în cifra de afaceri totală a întreprinderilor, în
    funcție de tipul inovației, a fost de: 4,9% pentru inovații numai de produse și 3,8% pentru inovații numai de procese de afaceri.

  • Cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare atât de produse cât și de procese de afaceri a reprezentat 12,7% din totalul cifrei de afaceri.

  • Din totalul cifrei de afaceri a întreprinderilor care au introdus cel puțin un produs nou sau îmbunătăţit semnificativ, 16,4% reprezintă cifra de afaceri a întreprinderilor cu produse noi pentru întreprindere, iar 5,2% reprezintă cifra de afaceri a întreprinderilor cu produse noi pentru piaţă, restul de 78,4% reprezentând cifra de afaceri a întreprinderilor care nu au operat schimbări asupra produselor.

  • Din numărul total de salariați ai întreprinderilor, 19,3% şi-au desfăşurat activitatea într-o întreprindere inovatoare, iar din rândul acestora 5,4% au activat în întreprinderile inovatoare numai de produse, 3,3% au activat în întreprinderile inovatoare numai de procese de afaceri și 9,0% în întreprinderi inovatoare atât de produse cât și de procese de afaceri.

  • În anul 2022, valoarea totală a cheltuielilor întreprinderilor inovatoare a fost de 4,535 milirade lei prețuri curente.

  • Din totalul cheltuielilor pentru activitatea inovatoare a întreprinderilor, 78,8% au fost alocate activității de cercetare-dezvoltare internă, 12,8% au reprezentat celelalte cheltuieli cu inovarea (exclusiv cheltuielile de CD) și 8,3% din cheltuieli au fost alocate cercetării-dezvoltării externalizate (inclusiv întreprinderi din grupul propriu de întreprinderi).

  • În perioada 2020-2022, 19,6% din întreprinderile inovatoare au folosit cel puțin un tip de finanțare publică pentru activitățile inovatoare: 10,9% de la Guvern, 5,6% de la autorități locale sau regionale și 7,3% de la Uniunea Europeană.

  • În perioada 2020-2022, 37,1% din totalul întreprinderilor inovatoare au avut acorduri de cooperare în realizarea inovaţiilor. Ponderea întreprinderilor mari care au avut o cooperare cu alte întreprinderi a fost de 48,2% din totalul acestora.

  • Principalii parteneri de cooperare ai întreprinderilor inovatoare au fost furnizorii de echipamente, materiale, componente sau software (12,2% din total întreprinderi inovatoare) şi clienţii sau cumpărătorii din sectorul privat (10,5% din total întreprinderi inovatoare). Aceeaşi ierarhie se păstrează şi la nivel de sector de activitate. Pe sectoare economice, în sectorul servicii au fost înregistrate mai multe cooperări decât în sectorul industrie (43,4% faţă de 29,2% din total întreprinderi inovatoare). Pe clase de mărime a întreprinderilor, întreprinderile mari au avut mai multe cooperări decât întreprinderile mici şi mijlocii (48,2% faţă de 33,8%, respectiv 41,8% din total întreprinderi inovatoare).

Industria auto figurează abia pe locul 9 în topul activităților economice, după ponderea în totalul firmelor din sector

Pentru perioada 2020-2022, activităţile economice cele mai inovatoare, după ponderea în total întreprinderi din sectorul lor de activitate, au fost cele din:

  • cercetare-dezvoltare (53,7%)

  • activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) – 38,9%

  • fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice – 35,0%.

Industria auto, cu cea mai mare contribuție la exporturile României, ocupă abia locul 9 în acest top 10, iar activitățile de servicii informatice se află pe locul 8 (cu o ponderea de 21,2%).

Cele mai inovatoare activități economice – serviciile, unde ponderea inovatorilor din comerțul cu ridicata o depășește pe cea din sectorul informații și comunicații

Pe activităţi economice, întreprinderile din sectorul serviciilor au fost mai inovatoare, având o pondere de 9,3% în total întreprinderi din servicii, iar cele din sectorul industriei au reprezentat 8,3% din total întreprinderi din industrie.

În activităţile economice ale sectorului industriei, industria prelucrătoare deţine o pondere de 95,3% a întreprinderilor inovatoare, în totalul întreprinderilor din acest sector, restul activităţilor având ponderi mult mai mici: distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare 3,6%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 0,9% şi industria extractivă 0,2%.

În Servicii, ponderea cea mai mare a întreprinderilor inovatoare, în totalul întreprinderilor din acest sector, este deţinută de firmele din comerț, nu de cele din sectorul informații și comunicații:

  • comerţul cu ridicata – 35,8%
  • sectorul informaţii şi comunicaţii – 23,2%
  • activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 19,3%
  • transport şi depozitare cu 13,1%
  • intermedieri financiare şi asigurări cu 8,6%.

Ponderea companiilor inovatoare în Regiunea de Nord-Vest, peste dublul ponderii inovatoriilor din regiunea de Vest

În perioada 2020-2022, cele mai mari ponderi ale întreprinderilor inovatoare în totalul întreprinderilor din regiune, s-au înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (16,4%) şi regiunea Centru (9,8%), iar cele mai scăzute ponderi au fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (2,7%) şi regiunea Vest (4,5%), mai arată analiza INS.

Se observă că Regiunea Vest – județeleTimiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara -, cu o industrie puternică și o prezență importantă de companii străine, se află pe penultimul loc, cu mult sub Regiunea Nord-Est, ce înregistrează un PIB pe cap de locuitor de 11.154 euro, față de 19.077 euro în Vest, conform estimărilor pentru 2024 ale Comisiei Naționale de Strategie și prognoză.

(Citiți și: ”România în Indexul Global al Inovației 2022: Analiza locului, fișei și punctajelor de țară. Poziție sub gradul de dezvoltare al țării”)

****

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: