Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

28 decembrie, 2021

Companiile care comercializează dispozitive digitale și softuri vor trebui să respecte noi reguli privind garanțiile oferite cumpărătorilor, conform unei ordonanțe de urgență adoptate marți de Guvern.

Aceasta transpune prevederile Directivei (UE) 2019/771. Ordonanța reglementează cadrul legal cu privire la contractele de vânzare încheiate între vânzător și consumator.

OUG prevede că vânzătorul răspunde față de consumator pentru orice neconformitate care există în momentul livrării bunurilor și care este constatată în termen de cinci ani de la data respectivă.


”Noutatea importantă regăsită în ordonanța prin care transpunem directiva UE constă în introducerea conceptul de bunuri cu elemente digitale compatibile sau interoperabile cu diverse componente hardware și software. Conformitatea bunurilor cu conținut digital sau cu servicii digitale care sunt încorporate în bunuri sau sunt interconectate cu acestea trebuie să fie evaluate, pentru a se stabili dacă elementul de conținut digital sau de serviciu digital al unor astfel de bunuri este actualizat în conformitate cu contractul de vânzare”, a declarat ministrul economiei, Florin Spătaru.

Adoptarea în regim de urgeță a reglementărilor privind garanţia produselor va afecta comercializarea a milioane de bunuri şi va duce la scumpirea unora dintre ele sau la dispariţia altora, în lipsa unui dialog în care să se explice unde extinderea garanţiei este fezabilă economic şi unde nu, este de părere Radu Burnete, director executiv Concordia.

„Adoptarea de urgenţă, din nou fără respectarea procedurilor de consultare a partenerilor sociali nici la Ministerul Economiei, nici în cadrul Consiliului Economic şi Social, a proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri înscris pe ordinea de zi pentru şedinţa de astăzi, 28 decembrie 2021, e de natură să ducă la dispariţia unor produse pe piaţa românească, făcându-le neviabile din punct de vedere economic. Înţelegem nevoia armonizării legislaţiei româneşti cu cea europeană, chiar insistăm pentru ea, dar în ciuda timpului amplu pe care l-am fi avut pentru dialog aceste nu a fost fructificat”, a declarat Burnete.

OUG prevede o serie de amenzi pentru comercianții care nu se conformează, respectiv o amendă contravențională de la 2.000 de lei la 10.000 de lei pentru abateri legate de garanția comercială care trebuie acordată consumatorului (legislația anterioară prevedea amenzi de 1.000-2.000 de lei). Săvârșirea repetată de către vânzător a acestor abateri se va sancționa cu amendă contravențională de la 5.000 de lei la 25.000 de lei.


Comercianții care vând produse neconforme, sau produse care nu răspund scopurilor de utilizare ori care nu sunt similare mostrelor oferite de vânzător cumpărătorului vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 25.000 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: